Hlavní obsah

Nové Mondeo se představí v srpnu na moskevském autosalonu

Novinky, Martin Žemlička

Ford of Europe představí faceliftovaný Ford Mondeo 25. srpna v Moskvě na autosalonu MIAS 2010. K zákazníkům nový model zamíří nedlouho poté a kromě modernizovaného vzhledu přinese upravené zážehové motory Ford EcoBoost i vznětové motory Ford Duratorq TDCi, stejně jako několik nových prvků bezpečnostní a komfortní výbavy.

Článek

Změny na vnějším vzhledu jsou pouze kosmetické. Hlavními prvky nového designu jsou upravená dolní a horní mřížka chladiče a výraznější profil kapoty motorového prostoru. V novém předním nárazníku se objevují LED světla pro denní svícení. LED technologie našla uplatnění také vzadu, v nově navržených sdružených svítilnách.

V interiéru zaujme středová konzola plynule „splývající“ mezi sedadla, nové dveřní výplně s integrovanými klikami a nová stropní konzola s osvětlením prostoru pro cestující.

Spolu s novým Mondeem poprvé vstoupí na trh dosud nejvýkonnější verze přeplňovaného zážehového motoru Ford EcoBoost SCTi 2,0 l, naladěná na 176 kW (240 koní).

Další premiérou pro nové Mondeo je inovovaný vznětový agregát Ford Duratorq TDCi 2,2 l, který má nyní výkon 147 kW (200 koní). V nabídce nebude chybět modernizovaný diesel Duratorq TDCi 2,0 l, který rozšířil paletu motorizací pro Mondeo již začátkem letošního roku. I nadále bude k dispozici ve variantách 85 kW (115 koní), 103 kW (140 koní) a 120 kW (163 koní). Všechny jsou sériově kombinovány se šestistupňovou přímo řazenou převodovkou.

Ford pro Mondeo nově přináší systém rekuperačního dobíjení Smart Regenerative Charging, ukazatel Ford Eco Mode a především aktivní ovládání klapek v předních otvorech pro přívod vzduchu (ve Fordu je posledně jmenované řešení použito poprvé).

Systém nazvaný Active Grille Shutter elektronicky reguluje množství vzduchu přiváděného k chladiči a do motorového prostoru, čímž nejen snižuje aerodynamický odpor, ale zároveň přispívá k rychlejšímu zahřátí agregátu na provozní teplotu i v chladném počasí.

Nové Mondeo přinese také několik asistenčních systémů - jedná se o systém upozornění na nechtěné opuštění jízdního pruhu, systém monitorování pozornosti řidiče nebo samočinné přepínání dálkových a potkávacích světlometů.

Zájemci o Mondeo mohou zároveň počítat s technologiemi uvedenými již v novém S-MAXu a Galaxy, jako je systém monitorování mrtvých úhlů, omezovač rychlosti, elektricky ovládaná dětská pojistka zadních dveří nebo zadní parkovací kamera. V denních světlometech a zadních sdružených svítilnách byla použita technologie LED diod.

K prvním evropským zákazníkům zamíří Mondeo pro modelový rok 2010 letos v září. Další podrobnosti a technické údaje nového Mondea budou zveřejněny před jeho celosvětovou premiérou, která se odehraje 25. srpna v Moskvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám