Hlavní obsah

Saab uvažuje o výrobě malého luxusního automobilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská automobilka Saab se během několika měsíců rozhodne, zda bude vyrábět malý luxusní automobil, který by konkuroval podobným modelům německých rivalů Audi a BMW. Uvedl to nizozemský výrobce luxusních vozů Spyker, který letos švédskou společnost koupil.

Článek

Generální ředitel Spykeru Victor Muller upozornil, že rozhodnutí o novém modelu s označením "92", jenž by byl představen nejdříve v roce 2013, bude záviset na ekonomických podmínkách, partnerech a financích.

Spyker se začátkem roku po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 miliónů dolarů (zhruba 8,5 miliardy Kč) v hotovosti a akciích.

Řada odborníků se ke spojení podniků Spyker a Saab staví skepticky. Spyker vyrábí pouze několik desítek automobilů ročně a ve své jedenáctileté historii nikdy nevykázal zisk. Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM se stal v roce 1989, od té doby je však téměř nepřetržitě ztrátový. Saab zaměstnává zhruba 3400 lidí a má asi 1100 dealerů. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM koncem loňského roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám