Hlavní obsah

Volkswagen získá designérskou firmu Italdesign Giugiaro

Německá automobilka Volkswagen získá zhruba 90procentní podíl v italské designerské společnosti Italdesign Giugiaro, která navrhla například první generaci modelu VW Golf. Automobilka neposkytla žádné podrobnosti o ceně za transakci.

Článek

"S tímto podílem v Italdesignu budeme mít účast v jedné z nejproslulejších designových a vývojových společností s jednou z nejbohatších tradic v automobilovém průmyslu," uvedl generální ředitel VW Martin Winterkorn.

Volkswagen již s firmou Italdesign Giugiaro několik desetiletí úspěšně spolupracuje. Společnost Italdesign Giugiaro založili v roce 1968 Giorgetto Giugiaro a Aldo Mantovani. Oba zakladatelé jsou podle Volkswagenu považováni za průkopníky moderního italského automobilového designu. Firma Italdesign Giugiaro nyní zaměstnává zhruba 800 lidí a její roční tržby přesahují 100 miliónů eur (2,6 miliardy Kč).

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát rovněž největším výrobcem automobilů na světě. Firma koncem loňského roku koupila 49,9 procenta v Porsche za 3,9 miliardy eur (100 miliard korun). Porsche by se mělo v příštím roce stát desátou značkou skupiny Volkswagen, do které patří také česká Škoda Auto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám