Hlavní obsah

Od roku 2012 by se mohlo v Česku opět volit pouze jedno Auto roku

Od roku 2012 by mohla být v Česku opět jen jedna soutěž o titul Auto roku. Dohodl se na tom Klub motoristických novinářů (KMN) a Svaz dovozců automobilů (SDA).

Foto: maž, Novinky

Škoda Yeti vloni zvítězila v obou anketách.

Článek

V posledních dvou letech pořádala každá organizace svou soutěž kvůli neshodám ohledně podmínek hodnocení aut. KMN začal vyhlašovat vlastní titul Auto roku v roce 2008 poté, co SDA změnil pravidla dosavadní soutěže. Svaz soutěžící vozy rozdělil do více kategorií a do jejich hodnocení zahrnul vedle hlasů motoristických odborníků i hlasování laické veřejnosti.

Systém volby Auta roku v ČR by měl být shodný se systémem stávající ankety, kterou pořádá KMN a která vychází z modelu evropského Auta roku. Volit se tedy bude jen jediné vítězné auto porotou z řad motoristických novinářů volených každoročně výborem KMN. Ten posuzuje nestrannost a profesionalitu navržených porotců.

Soutěž má organizovat a propagovat agentura, kterou vybere komise složená z členů SDA a KMN. Součástí ankety má být doprovodná tipovací soutěž pro širokou veřejnost, ve které by byly dostatečně propagovány zúčastněné vozy a tipovalo by se vítězné auto. Výhrou v tipovací soutěži pro veřejnost by byl poukaz na nákup nového auta.

V loňském roce se vítězem obou anket pořádaných jak Klubem motoristických novinářů tak i Svazem dovozců automobilů stal vůz Škoda Yeti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám