Hlavní obsah

Španělská automobilka SEAT slaví šedesátiny

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská automobilka SEAT byla založena začátkem května 1950. Až do osmdesátých let vyráběla modely v licenci italského Fiatu. Nyní patří SEAT koncernu Volkswagen.

Článek

SEAT slaví 60. narozeniny. Založení společnosti „Sociedad Española de Automóviles de Turismo, S.A.“ je datováno dnem 9. května 1950. Původně byl SEAT založen jako společný podnik španělské vlády a italské automobilky Fiat. Do začátku 80. let vyráběl SEAT v licenci modely Fiatu. SEAT nyní patří do koncernu Volkswagen, kde má zastupovat emocionálně laděná auta.

V současnosti má SEAT 11 000 zaměstnanců, přičemž v technickém centru, kde probíhá výzkum a vývoj, pracují tři tisícovky zaměstnanců. Hlavním výrobním závodem je Martorell.

Každý den zde vzniká přibližně 2000 vozů. Od roku 1953 vyrobil SEAT více než 16 miliónů vozidel. V minulém roce to bylo 337 000 vozů. Dvě třetiny produkce jde na export, z toho většina směřuje na evropské trhy. SEAT má po celém světě více než 3000 prodejních a servisních středisek v 72 zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám