Hlavní obsah

Tříválcový Ford naznačuje budoucnost městských aut

Novinky, Martin Žemlička

Ford přivezl na autosalon v Pekingu koncept městského vozu s nízkými emisemi i spotřebou paliva. O pohon se stará tříválcový motor, který podle Fordu dosahuje stejných parametrů jako atmosférické maloobjemové čtyřválce.

Článek

Tento sportovně vypadající, futuristický koncept byl vyvinut globálním týmem designérů působícím v kalifornském Irvine. Nutno říci, že zakulacený design vozu je velmi zajímavý a většině motoristů se patrně bude líbit. Nový koncept od Fordu je založen na platformě s rozvorem náprav 2300 mm a celkovou délkou pod 3700 mm. Šířka činí 1672 a výška cca 1400 mm.

Hladká kola koncepčního Fordu Start jsou vyrobena z lisovaného hliníku a mají rozměr 17” x 6.5”. Obuta jsou do speciálně navržených pneumatik Michelin Green X 205/45R17.

Kvůli lepší aerodynamice je tento malý Ford vybaven jednolitým krytem podvozku, který lépe usměrňuje proud vzduchu pod vozem. Pro zajímavost: podlaha je vyrobena z lisované pryže (snadno se omývá); profily a sloupky v interiéru jsou hliníkové.

Tříválec Ford EcoBoost 1,0 l brzy přejde do sériové výroby. Přestože jsou jeho emise CO2 nižší než 100 g/km, má tento zážehový motor podle Fordu výkon a odezvu  srovnatelné s čtyřválcem. Americká automobilka nicméně neuvedla výkon motoru ani údaje o spotřebě paliva. Převodovka je manuální a má pět stupňů.

Nový koncept Ford Start je k vidění na právě probíhajícím autosalonu v Pekingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám