Hlavní obsah

Ročně se u nás zaregistruje 200 000 aut s přetočeným tachometrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku je každý rok zaregistrováno zhruba 200 000 vozidel s podvodně sníženým počtem ujetých kilometrů na tachometru. Celkem v tuzemsku jezdí zhruba jeden milión aut, která mají upravený počet najetých kilometrů. Uvedla to společnost Cebia, která se zabývá ověřováním původu vozidel.

Foto: archiv, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prodejní cena vozidla se stočenými kilometry se podle ředitele Cebie Martina Pajera zvyšuje o desítky tisíc korun. "Nepoctiví prodejci tak ročně vydělávají až šest miliard korun, což je několikanásobně vyšší škoda, než činí škoda na ukradených vozidlech, kterých je ročně odcizeno přibližně za 2,3 miliardy korun," dodal.

I když se prodejci aut shodují, že skutečný počet ujetých kilometrů nelze stoprocentně zaručit, mohou se o jejich prověření pokusit prostřednictvím kontroly servisní historie vozidla. Loni využilo systém Autotracer od Cebie 95 000 vozidel. Podezření z podvodné úpravy tachometru systém ukázal u 37 procent prověřovaných aut. Zájemci nejčastěji prověřovali značky Škoda, Volkswagen a Ford.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám