Hlavní obsah

Ford Focus RS500 se kompletně odhalil

Novinky, Martin Žemlička

Ford sice plánoval odhalení speciální edice Focusu RS500 později, nicméně, údajně kvůli vysokému zájmu, na svém webu nyní zveřejnil podrobnosti a sadu fotografií.

Článek

Ford Focus RS se sice brzy přestane vyrábět, ale posledních 500 kusů bude nepochybně výjimečných - půjde totiž o limitovanou edici pojmenovanou RS500. Ta bude mít vyšší výkon motoru a navrch několik specialit.

Největší změnou je nárůst výkonu u pětiválcového, turbodmychadlem přeplňovaného motoru - z 305 koní je nyní 350 (257 kW). Točivý moment dosahuje 460 Nm (+ 20 Nm) v rozmezí 2500 až 4500 otáček.

Ford zvýšil výkon díky většímu mezichladiči stlačeného vzduchu, rozměrnější komoře vzduchového filtru, většímu průměru výfukového potrubí, zesílením palivového čerpadla a v neposlední řadě také přeprogramováním řídící jednotky motoru. Je tedy patrné, že nebylo třeba žádných mechanických změn. Kromě vyššího výkonu by měl motor, respektive výfuk, znít ještě sportovněji (už v běžném RS zní skvěle).

Focus RS500 zvládne akceleraci 0-100 km/h za 5,6 s a vyvine nejvyšší rychlost 265 km/h. Model zůstává předokolkou, na podvozku ani brzdové soustavě nebylo třeba žádných změn.

Devatenáctipalcová kola s pneumatikami 235/35 R19 mají v případě RS500 červené brzdové třmeny, samotná kola jsou černá. Nechybí ani speciální lak karoserie v matně černém odstínu.

Světovou premiéru si RS500 odbude na autosalonu v Lipsku (koná se od 9. dubna). Poslední vozy vyjedou z montážního závodu společnosti Ford v německém Saarlouis během září 2010.

„Česká republika dostane pět aut,“ řekl Novinkám Martin Linhart, ředitel vnější komunikace českého zastoupení. Podle Linharta nebyla prodejní cena verze RS500 doposud zveřejněna, ale bude prý „velmi rozumná“.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ford Focus RS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám