Hlavní obsah

Nový šestiválec od Chrysleru nahrazuje sedm stávajících motorů

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový šestiválec nahrazuje u Chrysleru sedm stávajících motorů. Má zdvihový objem 3,6 litru a hliníkový blok válců. V případě modelu Jeep Grand Cherokee nabídne nový motor výkon 290 koní.

Článek

Nový benzínový motor Pentastar V-6 se zdvihovým objemem 3,6 litru je vybaven dvěma vačkovými hřídeli v hlavě válců (DOHC) a hliníkovým blokem válců (svírají úhel 60 stupňů). Chrysler tvrdí, že do roku 2014 bude nový šestiválec tvořit více než třetinu celkové výroby motorů a bude přispívat k celkovému snížení spotřeby paliva údajně o více než 25 procent. Motor splňuje emisní normu Euro 5.

V novém modelu Jeep Grand Cherokee bude tento nový motor Pentastar V-6 s objemem 3,6 litru poskytovat výkon 290 koní (216 kW) při otáčkách 6350 ot/min. a točivý moment 353 Nm při otáčkách 4300 ot/min.

Ve srovnání s předchozím motorem to představuje nárůst výkonu o 38 procent a točivého momentu o 11 procent – to vše při snížení spotřeby paliva o 11 procent. Nový motor umí spalovat  E85 (etanol) nebo bezolovnatý benzín (min. 91 oktanů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám