Hlavní obsah

Společnost TÜV potvrdila, že Toyoty nemají s brzdami problém

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské Toyotě nedávná hysterie ohledně zasekávání pedálů akcelerátoru a následné nemožnosti bezpečně zastavit vozidlo velmi uškodila. Firma se proto logicky brání - dle zjištění nezávislé inspekce u německé organizace TÜV nemají svolávané modely Toyoty s brzdami problém.

Foto: Nicky Loh, Reuters

Článek

Inspekční společnost TÜV Porýní ve znaleckém posudku dospěla k tomu, že modely Toyota lze i v mezním případě zablokovaného pedálu akcelerace při plném sešlápnutí bezpečně zabrzdit až do zastavení.

Při testu byly měřeny brzdné dráhy plně naložených modelů, které byly nedávno zahrnuty do svolávací akce, a to modely iQ, Aygo, Yaris, Auris, Verso, Avensis a RAV4.

Vozidla byla při plném zatížení zrychlena vždy na 80 % jejich nejvyšší rychlosti a následně dvakrát zabrzděna. Součástí zkoušky bylo i brzdění při sešlápnutém pedálu akcelerace. Ani v jednom případě se u žádného z vozů neprokázalo, že by vozy nebylo možné bezpečně zastavit.

Kvůli problémům s brzděním či nechtěným zrychlováním byla již Toyota nucena svolat po celém světě k opravám přes osm miliónů automobilů. Podle některých pozorovatelů však může za vysokým počtem případů nechtěného zrychlení stát šířící se masová hysterie a zčásti snaha řidičů svalit vinu za své chyby na závady, které automobilka přiznala. S náhlým zrychlením u vozů Toyota je spojováno celkem 52 úmrtí a 38 zranění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám