Hlavní obsah

Český výrobce luxusních aut Gordon postaví továrnu na Slovensku

Výrobce luxusních automobilů značky Gordon, plzeňská firma Auto Projekt Centrum, chce vybudovat výrobní závod na Slovensku. V něm by mohlo podle ředitele firmy Vladimíra Frimla vznikat ročně až 300 vozů, které jsou vyráběny na zakázku. Nový závod by měl stát u slovenské Senice.

Článek

"Do firmy vstoupil silný investor, který má větší odbytové možnosti. O stavbě nové továrny jsme jednali už asi dva roky," uvedl Friml. Investorem je slovenská skupina Ebvis group.

Podle sobotního slovenského deníku SME získala firma městské pozemky o velikosti 50 hektarů u Senice. Závod by mohl zaměstnat 150 až 200 lidí. "Výroba bude stále ruční a na zakázku. V Plzni by pak měl zůstat vývoj automobilů," uvedl Friml.

Malá automobilka se specializuje na zakázkovou výrobu dvousedadlového roadsteru, který v sobě snoubí eleganci kabrioletů z 30. let a moderní techniku. Firma zatím vyrobila 19 vozů, tři z šestiválcovým motorem Ford, zbytek se čtyřválcem. Cena nového modelu je asi 2,2 miliónu korun.

V konstrukci Gordonu jsou použity moderní technické prvky jako hliníkový rám a karoserie kombinovaná z laminátových dílů a výlisků z ocelových plechů. Vůz má kotoučové brzdy s vnitřním chlazením a drátová kola. Interiér vozu je polstrován kůží a je vyložen ořechovým nebo mahagonovým dřevem.

Na Slovensku by se měly vyrábět jak vozy Gordon, tak i golfové elektromobily. Firmy ale podle Frimla vyvíjí i vlastní velký elektromobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám