Hlavní obsah

Toyota zahájí tento týden v USA opravy plynových pedálů

Japonská automobilka Toyota začne tento týden opravovat ve Spojených státech závadu na plynových pedálech u 2,4 miliónu vozů, které zde svolala k bezplatnému servisu. Závadu napraví ocelová výztuha, kterou budou technici montovat k drhnoucímu pedálovému systému.

Foto: maž, Novinky

Toyota iQ

Článek

Kvůli problémům s pedálem Toyota nyní v celém světě svolává na 4,2 miliónu vozů včetně aut vyrobených v českém podniku TPCA v Kolíně. Toyota uvedla, že začala dodávat vyvinuté součástky americkým dealerům a školit techniky. Firma na severoamerickém trhu oznámila 21. ledna svolání vozů osmi modelů k opravám po zjištění, že nadměrné tření plynového pedálu by mohlo vést až k zaseknutí a nežádoucímu zrychlení.

Inženýři Toyoty zjistili, že problém je v nadměrném tření u zařízení, které pedálu zajišťuje odpor. Opotřebení nebo vnější podmínky mohou časem vést k zadrhávání pedálu a ve vzácných případech i k jeho úplnému zaseknutí. Důkladné testy podle firmy ukázaly, že problém nadměrného tření byl přídavnou součástkou eliminován.

Prověřována i vozidla z Kolína

V České republice má Toyota společný podnik TPCA s francouzskou automobilkou PSA Peugeot Citroën. Podle mluvčí tuzemského zastoupení značky Peugeot Radky Matthey bude v Evropě svoláno preventivně ke kontrole kvůli plynovému pedálu 97 000 vozů Peugeot 107 a Citroën C1, které se vyrábějí v Kolíně. Na českém trhu se to týká 129 vozů Peugeot 107 a 122 automobilů Citroën C1, jejichž majitelé budou v nejbližších dnech vyzváni dopisem. Toyota, která v Kolíně vyrábí model Aygo, stále zjišťuje, kolik motoristů v Česku bude muset oslovit.

Toyota v USA pozastavila prodej i výrobu osmi svých modelů včetně nejpopulárnějšího vozu Camry. Zdroje agentury Reuters uvedly, že prodej těchto modelů by firma mohla obnovit do třetího únorového týdne.

Toyota v USA pozastavila prodej i výrobu osmi svých modelů včetně nejpopulárnějšího vozu Camry. Zdroje agentury Reuters uvedly, že prodej těchto modelů by firma mohla obnovit do třetího únorového týdne.

Po celém světě již závada pedálu donutila firmu svolat od loňska k opravám celkem osm miliónů vozů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám