Hlavní obsah

Ford získal dvě hlavní ceny detroitského autosalonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka Ford Motor v pondělí získala dvě hlavní ceny začínajícího detroitského autosalónu. Vůz Ford Fusion Hybrid se stal Severoamerickým osobním autem roku 2010 a dodávka Ford Transit Connect je Severoamerickým užitkovým vozem roku.

Článek

Za 17 let historie ocenění získala jedna automobilka obě hlavní ceny teprve potřetí.

Hybridní verze modelu Fusion porazila vozy Buick laCrosse od skupiny General Motors a Golf od německého Volkswagenu. Transit Connect zvítězil nad Chevroletem Equinox od GM a japonským vozem Subaru Outback. Před rokem vyhrál Ford v Detroitu cenu užitkový vůz roku se svým pickupem F-150 [celá zpráva], zatímco ocenění osobní auto roku dostal luxusní sedan Hyundai Genesis [celá zpráva].

O výsledku rozhoduje 49 motoristických novinářů z USA a Kanady. Automobilky obvykle využívají prestižního ocenění z každoroční výstavy v Detroitu k propagaci svých vozů. Novináři, kteří nová auta testují celý předchozí rok, hodnotí vozy z hlediska inovace, designu, bezpečnosti, řízení, spokojenosti řidiče a poměru ceny k hodnotě.

Ford je jedinou ze tří amerických automobilek, která se v minulém roce neuchýlila pod ochranu konkurzního režimu a v níž nezískala většinový podíl za svou finanční pomoc americká vláda. Díky tomu si automobilka vedla mnohem lépe než její domácí rivalové. Odbyt vozů Ford v USA sice loni klesl o 15 procent na 1,616 miliónu, firma však vzhledem k většímu propadu celého trhu získala na domácím trhu vyšší podíl poprvé od roku 1995.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám