Hlavní obsah

Test Mini Coyote, legálního hlásiče radarů

Novinky, Martin Žemlička

Mini Coyote je legální systém pro upozornění na policejní radary, jenž pracuje na základě technologie GPS a GPRS. Měsíc jsme Mini Coyote zkoušeli na českých silnicích.

Článek

Mini Coyote na základě své aktualizované databáze poskytuje informace o stacionárních radarech, semaforech s kamerou a nebezpečné úseky. Dále se můžete dozvědět i o přenosných radarech, ale pouze pokud na ně upozorní jiný uživatel Mini Coyote, jenž daným úsekem zrovna projel. Vzhledem k malému množství uživatelů v Česku (tuzemský prodejce uvádí na svých stránkách pouhých 2109 uživatelů, údaj z října 2009) je upozorňování na mobilní radary nespolehlivé.

Malý přístroj má jednoduché ovládání, po zapnutí přístroj cca dvě až tři minuty vyhledává satelitní signál. Malý displej ukazuje vaši aktuální rychlost a v dostatečném předstihu vás akusticky varuje před stacionárními radary, nebezpečnými úseky či světelnými křižovatkami s kamerou. Systém často upozorňuje zbytečně brzy a pokud zanedlouho odbočíte, označený radar vůbec nebudete míjet.

Rozpačitý dojem z Mini Coyote

Celkově nás Mini Coyote o svých kvalitách přesvědčil jenom na půl. Jde o jednoúčelové zařízení, u něhož si k pořizovací ceně čtyř tisíc korun musíte připočítat i měsíční poplatky – 299 korun měsíčně (první tři měsíce poplatky neplatíte). Vzhledem k tomu, že mnoho satelitních navigací obsahuje databázi stacionárních radarů či nebezpečných úseků, je - pokud danou navigaci nevlastníte - jediným benefitem systému Mini Coyote možnost upozornit na mobilní policejní radar.

Jenže vzhledem k malému rozšíření tohoto systému v Česku je tato funkce spíše teoretická – a stejnou, možná lepší funkci službu plní „nahlášení“ policejní hlídky do některé z radiostanic, jež tyto informace ve svém vysílání zveřejňují nebo klasické, i když v dnešní době už méně užívané, probliknutí protijedoucích řidičů dálkovými světly.

Na druhou stranu, kdo hodně cestuje po Evropě, tomu by mohl Mini Coyote udělat dobrou službu – „krabička“ funguje ve 28 státech Evropy a dle prodejce ji používá 250 tisíc řidičů.  

Foto: maž, Novinky

Mini Coyote

TECHNICKÉ ÚDAJE
Rozměry:8,8 x 5 x 2,5 cm
Použitá technologie:GPS / GPRS
Spotřeba:450 mA
Hmotnost:87 gramů
Cena:3 999 Kč (+ předplatné na 3 měsíce)

Reklama

Výběr článků

Načítám