Hlavní obsah

Automobilové novinky pro rok 2010

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2009 byl pro automobilky hodně těžký, nových modelů pro rok 2010 jsou přesto desítky. Nechybí luxusní čtyřdveřové modely, supersporty, elektrické automobily nebo hybridy. Škoda představí facelift Roomsteru a Fabie a sportovní variantu Fabia RS.

Foto: Novinky

Automobilové novinky roku 2010

Článek

Italská Alfa Romeo představí model nižší střední třídy – Giulietta. Kromě běžných verzí bude k dispozici i sportovní varianta s výkonem 235 koní. Nová Giulietta, jež si vypůjčila svůj název u vozu Alfy Romeo z padesátých let je dlouhá 4,35 metru, na šířku měří 1,80 m a na výšku 1,46 m. Rozvor náprav činí 2,63 m. Nástupce Alfy 147, jenž přišel po dlouhých deseti letech, bude chtít urvat koláče prodejnosti VW Golf, Fordu Focus a dalším hatchbackům nižší střední třídy.

Britský Aston Martin uvede v roce 2010 velmi důležité modely – jednak čtyřdveřový sedan Rapide, jenž bude mít poháněná všechna čtyři kola a dostane šestilitrový dvanáctiválec s výkonem 476 koní. Druhou novinkou bude supersport One-77 s karbonovou karoserií a motorem V12 s objemem 7,3 litru a výkonem 700 koní a 750 Nm. One-77 se vyrobí v omezené sérii 77 kusů, většina už má majitele. Aston představí i malý Cygnet, luxusní verzi Toyoty iQ.

Audi kromě R8 Spyderu uvede svůj nejmenší model (A1) a největší (A8). Audi A1 bude založené na platformě VW Polo a stejná bude i nabídka pohonných jednotek. Audi A8 se začne prodávat na jaře, novinka se začne prodávat na jaře příštího roku. K dispozici bude se šestiválcovými či osmiválcovými motory.

Kromě BMW X3, SUV jež svojí velikostí zapadne mezi nedávno představenou X1 a větší X5, bude pro bavorskou automobilku nejdůležitější novinkou nová řada 5 s interním označením F10. Kromě sedanu přijde později i tradiční verze kombi a sportovní verze M5. V konstrukci vozu se objevují hliníkové slitiny s různými druhy vysokopevnostních ocelí. Výkonové spektrum sedmi motorů sahá od 135 kW/184 k čtyřválcového turbodieselu modelu BMW 520d po 300 kW/407 dvojitě přeplňovaný osmiválec BMW TwinPower Turbo BMW 550i. BMW řady 5 se začne prodávat na jaře.

Na jaře se představí i nová C3 od Citroënu. O pohon se postarají osvědčené agregáty, počínaje benzínovou čtrnáctistovkou a konče maloobjemovým turbodieselem. Základní čtyřválcová čtrnáctistovka se dodává buď ve variantě 55 kW (75 k) nebo 70 kW (95 k), dieselové motory nabízejí z objemu 1,6 litru 66 kW (90 k) a 80 kW (109 k). Nová C3 si bude konkurovat s Fabií, Polem nebo Fiestou. Citroën na jaře začne prodávat i luxusně pojatou verzi DS3.

Chevrolet začne prodávat nový Spark. Předprodukční verzi jsme testovali v Aténách. [celá zpráva]

Ferrari letos uvede úchvatné 458 Italia. To má pochopitelně poháněná zadní kola, o pohon vozu se stará atmosférický osmiválec se zdvihovým objemem čtyři a půl litru. Nejvyšší výkon má hodnotu 570 koní (425 kW) při 9000 otáčkách. Vidlicový osmiválec je umístěn uprostřed a nově dostal přímé vstřikování. Výrobce udává kombinovanou spotřebu 13,7 litrů na sto, ale to je spíše orientační údaj.

Výkony motoru berou dech: zrychlení 0-100 km/h zvládne novinka z Maranella za 3,4 vteřiny, nejvyšší rychlost dosahuje hodnoty 325 km/h. Převodovka je dvouspojková, automatická a má sedm stupňů. Rozložení hmotnosti mezi přední a zadní nápravu činí 42:58. Suchá hmotnost Ferrari 458 Italia činí 1380 kilogramů.

Ford letos uvede nové verze velkoprostorových modelů S-Max a Galaxy. Nový je nejenom vzhled, ale rovněž interiér, pohonné jednotky nebo příplatková výbava. Nový bude i C-Max, využívající platformu připravovaného Focusu. Ten se do prodeje dostane až na podzim letošního roku.

McLaren představí dvoumístný supersport s označením MP4-12C. O pohon se stará vidlicový osmiválec se dvěma turbodmychadly a obsahem 3,8 litru. Finální výkon činí 600 koní (441 kW) a 600 Nm točivého momentu. Výkon uprostřed uloženého motoru se přenáší na zadní kola. Převodovka je automatická s možností sekvenčního řazení, jde o dvouspojkovou sedmistupňovou spojku SSG. V prodeji v zimě 2010.

Mercedes-Benz začne prodávat SLS AMG, supersport s cenovkou 4,5 miliónů korun. Atmosférický osmiválec s objemem 6,2 litru dává výkon 571 koní. V září by měl Mercedes představit facelift třídy R a CL. Chytá se i třída E v provedení kabrio.

Nissan na jaře začne prodávat roadster odvozený z kupé 370Z Motor zůstane stejný, šestiválec s výkonem 322 koní.

Peugeot na jaře představí sedmimístné MPV 5008 a sportovní dvoudveřový model RC-Z. Malé sportovní auto budou pohánět motory s výkony od 156 do 201 koní.

Porsche letos uvede facelift svého SUV Cayenne. Cayenne bude poháněno šestiválci nebo osmiválci a opět bude postaveno na platformě VW Touaregu. Letos se představí i Panamera s šestiválcem a výkonem zhruba 300 koní a 911 GT3 RS, nejextrémnější verze 911 s výkonem 450 koní.

Škoda ukáže Fabii ve sportovně laděné verzi RS, jež bude poháněná dvakrát přeplňovanou čtrnáctistovkou s výkonem kolem 160 – 180 koní. Představí se i faceliftovaná verze Fabie a Roomsteru.

Opel letos představí malou Corsu, MPV Meriva a Astru ve verzi kombi.

Volkswagen bude letos uvádět sportovní modely – v létě se objeví Polo GTI, na jaře to bude nejsilnější Golf všech dob – Golf R nabídne 271 koní a poháněná všechna čtyři kola. Verze R se dočká i Scirocco. Kromě těchto modelů se letos dočkají nástupce modely Sharan, Touareg a Touran.

Foto: maž, Novinky

Volkswagen Polo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám