Hlavní obsah

Nadšenci z Brna vyrazí s Tatrou 805 do jižní Ameriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupinka nadšenců z Brna vyrazí v lednu ve voze Tatra 805 na více než dvouměsíční výpravu do jižní Ameriky. Po dvaceti letech tak uzavře putování po všech kontinentech světa, první cestu podnikla tatrovka do Afriky v roce 1989. V sobotu se posádka na Jakubském náměstí rozloučila se svými fanoušky, na jižní polokouli odlétá 12. ledna.

Článek

Plánovaná trasa měří 10 000 kilometrů. Začíná v hlavním městě Argentiny Buenos Aires, kde by posádka chtěla ve dvou posledních etapách podpořit české účastníky závodu Dakar. Poté tatrovka zamíří přes Brazílii, Uruguay, Bolívii, Chile, Peru, Ekvádor a Kolumbii do hlavního města Venezuely Caracasu. Zpátky do vlasti by měla posádka přiletět 1. března.

Expediční Tatra 805 prošla před cestou rozsáhlou renovací. Kromě repasovaného podvozku se pyšní novým, výkonnějším motorem. "Motor měníme před každou výpravou. Trpí prachem a nekvalitním benzinem. Tentokrát nás čekají také velká převýšení při přejíždění jihoamerických pohoří," řekl Kopečný.

Pětičlenná posádka má bohaté zkušenosti

Pětičlennou posádku tvoří kromě Kopečného mechanik Roman Fiala, mistr světa v truck trialu Martin Kuna, cestovatel a kuchař Jan Pitlovics a znalec tatrovek a španělštinář Mila Remsa.

První expedici do severní Afriky se speciálně upravenou tatrovkou podnikli nadšenci v roce 1989. Před šesti lety cestovali po Asii, o dva roky později projeli Austrálií. S nádržemi na 560 litrů benzinu a 240 litrů vody je posádka schopná v nehostinných a liduprázdných končinách strávit několik dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám