Hlavní obsah

Na registrační značku auta půjde dát libovolný text

Pravděpodobně už příští rok bude možné získat registrační značku na auto, jakou si zájemce bude přát. Vybrat si bude možné nejen z čísel, ale i z písmen. Ministerstvo dopravy (MD) v současné době pracuje na novele zákona, která by to za poplatek umožnila. Potvrdil to mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jedna z možných variant, jak by mohly od příštího roku vypadat registrační značky aut.

Článek

„Definitivní variantu značky stále řešíme. Nejpravděpodobnější je, že prvními znaky bude číslo, písmeno a číslo. Pak bude následovat libovolný text. Řešíme, zda to bude třeba datum narození nebo jméno,“ řekl Novinkám Hanzelka.

Poplatek za specifickou registrační značku by se měl podle Hanzelky pohybovat mezi 10 000 až 15 000 korun. "Některé obce v současné době atraktivní registrační značky losují," dodal mluvčí s tím, že by obce měly státní poznávací značky (SPZ) vydávat tak, jak jdou po sobě číselné řady. Chování některých úředníků ovšem podle jeho slov MD ovlivnit nemůže.

Novelu chce ministerstvo předložit do voleb v příštím roce. Dopravní policie také vyvrací, že by u ní majitelé vozů s atraktivními SPZ měli nějaké výhody. Kontrolám na silnicích se údajně nevyhnou. "Neexistuje ani tichá dohoda, že by se jim kontroly měly vyhýbat," řekl šéf dopravních policistů Leoš Tržil.

Anketa

Koupili byste si registrační značku s libovolným textem?
Ano
50 %
Ne
50 %
Celkem hlasovalo 47402 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám