Hlavní obsah

Toyota představila novou generaci off-roadu Land Cruiser

Novinky, Martin Žemlička

Land Cruiser je nejprodávanějším vozem s pohonem 4x4, pro japonskou Toyotu je to stěžejní model, jenž si od padesátých let minulého století koupilo pět miliónů zákazníků. Nyní se představuje nová, čtvrtá generace.

Článek

Novinka stále vypadá robustně, přestože přední maska dostala uhlazenější tvar. Spodní hrana čelního skla je posunuta o 65 mm vzad, okenní hrana se zvýšila o 20 mm – díky tomu působí novinka poměrně dynamickým dojmem.

Střešní spoiler má zabudovaný stěrač zadního okna a brzdové světlo s LED diodami. Stejná technologie je použita i v zadních sdružených světlech, tak v předních vnějších zrcátkách. Land Cruiser se nabízí s litými koly o rozměru 17 nebo 18 palců.

Sympatické je, že Toyota nechtěla z popisovaného modelu udělat SUV – pořád je to velmi schopné terénní auto. Je to patrné už na samotném faktu, že Land Cruiser nemá samonosnou karoserii, nýbrž tradiční konstrukci s žebřinovým rámem. Podvozek má vpředu nezávislé zavěšení, vzadu jsou k zavěšení použita čtyři ramena s příčnou vzpěrou - tedy nic, co by se v terénu rozsypalo po první projížďce.

Brodivost až 0,7 metru

Nový Land Cruiser nabízí brodivost 0,7 metru, dokáže vystoupat do svahu se sklonem 42 stupňů a nabídne maximální úhel bočního náklonu taktéž 42 stupňů. Minimální světlá výška činí 220 mm, přední nájezdový úhel pak 32 stupňů.

V nabídce motorů je buď přeplňovaný vznětový čtyřválec s objemem tři lity (173 k a 410 Nm) nebo čtyřlitrový benzínový šestiválec s výkony 282 k a 387 Nm točivého momentu. Nečekejte i přes dobré papírové hodnoty nějakou nadprůměrnou dynamiku – Land Cruiser je dost těžký, provozní hmotnost (včetně řidiče) činí 2155 až 2315 kilogramů dle typu karoserie (třídvéřová nebo pětidvéřová) a použitého motoru.

Emise CO2 také nejsou z nejmenších – v kombinovaném režimu činí 256 g/km u zážehového motoru a 214 g/km u turbodieselu. 

FOTO: Toyota

Reklama

Související témata:

Související články

Představujeme novou Toyotu Land Cruiser

V Austrálii byla představena nová generace legendárního terénního vozu Toyota Land Cruiser. Automobil povyrostl ve všech směrech, má nový motor a také mnohem...

Výběr článků

Načítám