Hlavní obsah

V Neratovicích otevřeli první vodíkovou čerpací stanici

V Neratovicích zahájila provoz první čerpací stanice čistého vodíku v zemi. Po více než třech letech příprav ji otevřel Ústav jaderného výzkumu ve spolupráci se společností Linde Gas. Náklady na její vybudování byly zhruba 83 miliónů korun, tři čtvrtiny z toho pokryly dotace od státu a EU.

Foto: ČTK

První čerpací stanice čistého vodíku v Česku zahájila 5. listopadu provoz v Neratovicích. Po více než třech letech příprav ji otevřel Ústav jaderného výzkumu (ÚJV) ve spolupráci se společností Linde Gas.

Článek

Čerpací stanice bude plnit vozidla plynným vodíkem o tlaku 300 bar. Například naplnění zásobníků autobusu trvá zhruba deset minut. Projekt počítá s roční spotřebou 72 000 metrů krychlových (zhruba šest tun) vodíku. "Je to jediná vodíková stanice nejen v Česku, ale vůbec v celé střední a východní Evropě," uvedl edoucí marketingu společnosti Linde Pavel Jirsa.

Stanice podobného typu je například v Amsterdamu, Barceloně a Portu.Stanici bude zatím využívat první vodíkový autobus v Česku. Prototyp nazvaný TriHyBus vyrobila plzeňská Škoda Electric. Tento trihybridní autobus může energii čerpat ze tří zdrojů, přičemž si vždy vybere ten nejúspornější. Základním zdrojem energie je elektřina z palivových článků, které jsou doplněny o baterii a výkonný kondenzátor, takzvaný ultrakapacitor.

Zásobníky na střeše vozidla se plní 20 kilogramy vodíku a na jednu nádrž TriHyBus ujede 300 kilometrů. Autobus bude jezdit v rámci městské dopravy v Neratovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám