Hlavní obsah

Nošovický Hyundai začne v pondělí vyrábět nový typ vozu

Nošovická automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) začne v pondělí vyrábět nový model osobního vozu. Víceúčelové vozidlo Kia Venga je třetím modelem od zahájení výroby loni v listopadu. Oznámil to mluvčí Petr Vaněk. Kvůli rozšíření sériové výroby spustil Hyundai už v září dvousměnný provoz, do něhož přijme dalších 700 zaměstnanců. Jejich počet tak vzroste na 2750.

Článek

Nový model třídy B vyvinuli technici a designéři centra Hyudai-Kia v německém Rüsselsheimu. Vůz je 4,07 metru dlouhý a 1,6 metru vysoký, s rozvorem náprav 2,6 metru. "Dodávat se bude s benzinovými a dieselovými motory o objemech 1,4 a 1,6 litru," upřesnil Vaněk. Motory pro Kia Venga se budou vyrábět v žilinském závodě Kia.

Kolik vozů Kia Venga určených pro evropský trh se v Nošovicích vyrobí, zveřejní firma v pátek na tiskové konferenci. Zatím se nebude vyjadřovat ani k odhadům tržeb z jejich prodeje. "U prodejců se toto auto objeví až koncem měsíce listopadu, proto se nedá o tržbách vůbec spekulovat," řekl Vaněk.

Kia Venga bude z výrobních linek HMMC sjíždět jako třetí model v pořadí. Od letošního února vyrábí nošovický závod vůz i30cw (kombi) - první model Hyundai i30 ve verzi hatchback se začal vyrábět po zprovoznění závodu před rokem. V roce 2011 chce HMMC vyrábět čtvrtý model, což si vyžádá zavedení třetí směny.

Od spuštění sériové výroby 3. listopadu 2008 vyprodukovala HMMC zhruba 80 000 automobilů. V letošním roce jich plánovala vyrobit 160 000, kvůli dopadům hospodářské krize to bude ale méně. Jejich přesný počet ani konkrétní plán výroby na příští rok zatím firma nezveřejnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám