Hlavní obsah

Autosalón předvádí nové trendy

Novinky, Jaroslav Šimek, Právo

V Japonsku se loni prodalo přes 4,5 miliónu nových aut, z toho z dovozu 276 519. Z domácích producentů si nejlépe vedla Toyota (1 325 320 prodaných vozů), Honda (834 430) a Nissan (544 174), ze zahraničních Volkswagen (59 882), Mercedes Benz (47 983) a BMW (35 728).

Článek

Tato čísla byla zveřejněna ve středu v rámci mezinárodního autosalónu v Tokiu, který bude slavnostně zahájen v pátek a potrvá do 5. listopadu. Vystavovatelé na nejvýznamnějším asijském autosalónu druhé poloviny letošního roku představují 41 světových novinek mezi osobními automobily a 33 mezi motocykly.

Pokud jde o premiéry, většina z nich se týká trendů do budoucna, tedy studií a prototypů. Ve srovnání s předchozími tokijskými autosalóny 90. let minulého století jsou hodně realistické - o mnohých z nich, byť jsou zatím zhotoveny náhradními technologiemi, se dá říci, že jsou už zralé pro sériovou výrobu.

Snad nejsilnějším inovátorem na autosalónu je tentokrát Nissan. Jeho generální ředitel Carlos Ghosn vystavené prototypy charakterizoval snahou vyjít vstříc stále rozmanitějším přáním zákazníků a zároveň jim nabídnout vzhledově i technicky atraktivní vozy.

Pozornost automobilek se v Tokiu hodně soustřeďuje také na přání a zájmy mladých, což dokumentuje paleta dvoumístných lehkých otevřených vozů Mazdy, Nissanu atd. Silná je tendence nabídnout této skupině zákazníků vozidla vybavená technologiemi určenými především pro zábavu.

Některá vozidla jsou představami o co nejlepším zajištění mobility vozíčkářů - doslova ukázková auta předvádí značka Daihatsu. Mezi evropskými studiemi hraje prim čtyřdveřový hattchback Mercedes-Benz F 500 Mind, který je doslova laboratoří dosud nevídaných automobilových technologií včetně informačních.

Jednou z novinek představených na tokijském autosalónu je i model PM Toyota.

Reklama

Související články

Nejrychlejší řidič v Bruselu jel 186 km/h

V belgické metropoli vznikl při víkendové policejní akci zaměřené na kontrolu rychlosti nový rekord. Jak uvádí pondělní tisk, na výpadovce do Laekenu načapal...

Tomahawk za půl miliónu dolarů

Automobilka Daimler Chrysler ohlásila reprodukci motocyklu Dodge Tomahawk, jehož koncepce sklidila velký úspěch na lednovém autosalónu v americkém Detroitu....

Výběr článků

Načítám