Hlavní obsah

Jawa slaví 80 let, v prodejích se jí ale nedaří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej motocyklů tuzemské značky Jawa klesl letos v tuzemsku meziročně za tři čtvrtletí o 47 procent na 103 strojů. Kdysi dominantní výrobce tak na domácím trhu obsadil 43. místo. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Článek

Jawa, která slaví 80 let od svého založení, se do začátku nového století orientovala na produkci dvoudobých motocyklů o objemu 350 ccm. Jejich prodej na trhu EU včetně ČR zastavily stále přísnější emisní limity. Před šesti lety proto firma přišla se čtyřdobou šestsetpadesátkou, která znamenala návrat k sériové výrobě velkých čtyřtaktů po 40 letech.

Týnecký podnik loni vyrobil 1 550 motocyklů, což představuje meziroční pokles o 28 procent. Za posledních deset let se výroba snížila na polovinu. Letos v prvním pololetí brány Jawy opustilo 372 strojů, zatímco loni ve stejném období to bylo 957 motocyklů.

Jawa v současnosti vyrábí čtyřdobé jednoválcové stroje o objemu válce od 50 do 650 ccm. Využívá přitom motory asijských dodavatelů respektive rakouské společnosti Rotax. V příštím roce by se mělo v nabídce objevit silniční enduro Jawa 660 vybavené jednoválcem Minarelli o výkonu 35 kilowattů a elektrickým startérem.

Legendární dvouválcovou Jawu 350 společnost stále vyrábí a dodává ji na méně náročné trhy mimo země Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám