Hlavní obsah

Ford chystá stavbu třetí továrny v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Americká automobilka Ford Motor se rozhodla postavit svou třetí továrnu v Číně, aby uspokojila stoupající poptávku. Závod, do kterého Ford investuje 490 miliónů dolarů (8,4 miliardy Kč), by měl být dokončen v roce 2012.

Článek

Továrna bude vybudována v rámci společného podniku s čínskou firmou Chongqing Changan Automobile a japonskou společností Mazda Motor. Výrobní kapacita společného podniku s názvem Changan Ford Mazda Automobile by díky novému závodu měla stoupnout o 150 000 vozů na 600 000 vozů ročně.

"Dnešní oznámení potvrzuje naše odhodlání k dalšímu rozšiřování čínských aktivit s cílem uspokojit stoupající poptávku čínských spotřebitelů," uvedl generální ředitel Fordu Alan Mulally.

Prodej značky Ford se v srpnu v rámci společného podniku Changan Ford Mazda v Číně meziročně zvýšil o 111 procent na 21 127 vozů. Za prvních osm měsíců roku tak stoupl o 30 procent na 144 601 vozů.

Optimistický výhled zisků

Mulally dnes rovněž uvedl, že Ford počítá v roce 2011 s návratem k zisku. Dodal, že podíl automobilky na americkém trhu by se měl v letošním pohybovat kolem 16 procent. Předpověděl také, že celkový prodej aut v USA letos dosáhne 10,5 až 11 miliónů vozů.

Mulally je tak ohledně letošního vývoje na americkém trhu o něco optimističtější, než šéf většího domácího konkurenta General Motors Fritz Henderson. Ten ve čtvrtek předpověděl, že prodej aut v USA letos dosáhne deseti až 10,5 miliónu vozů a v příštím roce stoupne na 11,5 až 12 miliónů vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám