Hlavní obsah

V Rumunsku byla spuštěna výroba užitkového Fordu Transit Connect

Americká automobilka Ford Motor v Rumunsku zahájila výrobu nového užitkového vozu Transit Connect. Ford před dvěma lety převzal rumunskou státní automobilovou továrnu Automobile Craiova. Podle agentury AP chce v příštích čtyřech letech v zemi vyrobit 300 000 vozů a přijmout 3000 nových pracovníků. V současnosti Ford v Rumunsku zaměstnává zhruba 4000 lidí.

Článek

Model Transit Connect by se měl prodávat v Rumunsku a Spojených státech s cenou od 14 000 do 15 600 dolarů (246 000 až 274 000 korun). Zahájení výroby modelu se zúčastnili šéf evropských aktivit Fordu John Fleming, americký velvyslanec Mark H. Gitenstein i rumunský prezident Traian Basescu. Ten uvedl, že rumunská továrna se nyní stala "součástí slavné historie Fordu".

Ford v roce 2007 zaplatil za zhruba 72procentní podíl v továrně 88 miliónů dolarů a přislíbil, že investuje miliardu dolarů do modernizace a rozšíření výroby, napsala agentura AP.

Transit Connect pro USA
Model pro Severní Ameriku byl přizpůsoben požadavkům zaoceánské klientely. Mimo jiné to znamená, že postrádá dieselový motor i manuální převodovku. K pohonu slouží výhradně zážehový čtyřválcový agregát Duratec 2,0 l o výkonu 138 k v 6 500 otáčkách. Agregát je spřažený s pouze čtyřstupňovou samočinnou převodovkou.
Severoamerický model přichází s několika funkčními i designovými inovacemi. Vzhled vozu má jiný přední nárazník s mřížkou lichoběžníkového tvaru, nové přední světlomety a zadní sdružené svítilny. K nejdůležitějším změnám v interiéru patří odlišná sedadla a palubní deska.
(maž)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám