Hlavní obsah

Mostecký hipodrom zaplnily pestrobarevné "kachny"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mostecké dostihové závodiště - hipodrom ovládly malé francouzské automobily Citroën 2CV, takzvané kachny. Do areálu se zatím "slétlo" na 3000 pestrobarevných vozů, jejichž posádky si nenechaly ujít první mezinárodní sraz těchto nezaměnitelných francouzských vozidel v Česku.

Článek

Organizátoři očekávají, že na setkání dorazí na 10 000 majitelů a příznivců "kachen" ze 36 zemí. Vše zatím funguje bez problémů, na místě vyrostla mezinárodní stanová městečka, například italské, německé či švédské, řekl Jaroslav Jůza z organizačního týmu.

Pro účastníky srazu pořadatelé připravili až do 2. srpna pestrý program, v pátek a v sobotu se brány hipodromu otevřou i veřejnosti.

Spokojen je i Miroslav Suchý, ředitel společnosti Hipodrom Most, která stejnojmennou dostihovou dráhu provozuje.

"Jen dostihovým sportem se neuživíme, areál je třeba využívat jako víceúčelový. Proto jsme se přihlásili do poptávkového řízení. Organizátoři se tu stavili při cestě do Liberce více méně ze zdvořilosti, ale byli velmi mile překvapeni kapacitou areálu, jeho udržováním včetně oplocení a v neposlední řadě i příjemným prostředím se spoustou zeleně včetně potřebného zázemí... Je to i čest, vždyť další celosvětový sraz kachen bude naše republika hostit možná za 30 let," uvedl Suchý.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

FOTO: Libor Zavoral, ČTK

Na "kachny" jsou jejich majitelé právem hrdi. Spolehlivost například prokázal zářivě žlutý vůz třiapadesátiletému Magnusi Lahimu ze švédského Jönköpingu, který do Mostu přijel se šestičlennou rodinou. "Ujeli jsme 1200 kilometrů. Jsem na srazu kachen poněkolikáté. V Mostě se mi ale velmi líbí. Organizace je skvěle zvládnutá, opravdu na nic si nemůžeme stěžovat," pochvaloval si.

Ne každého ale dovezla "kachna" až do cíle. Britské posádce například vypověděla službu kvůli poruše motoru v Prostějově. "Vůz i s posádkou se díky moravským přátelům podařilo do Mostu přitáhnout. V servisním zázemí pro kachny jsme autíčko zase oživili," konstatoval Jůza.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Mostecký hipodrom ovládly od 28. července malé francouzské automobily Citroën 2CV, takzvané kachny.

FOTO: Libor Zavoral, ČTK

Kromě návštěvy servisu a také amatérské i profesionální burzy s náhradními díly mohou zájemci absolvovat i paragliding, vyhlídkové lety letadlem, seskoky padákem, jízdu na cvičném polygonu či na mosteckém závodním automobilovém okruhu. Svézt se mohou i na koních, pořadatelé nezapomněli ani na děti. Večery zpestří řada hudebníků, například jazzová zpěvačka Yvonne Sanchezová.

Policie přijala kvůli srazu bezpečnostní opatření. Cílem je zabránit zejména krádežím vozidel, ale také vykrádání věcí z opuštěných stanů. "Pohotovost má i dopravní policie, zajišťuje především plynulost provozu ve městě," uvedla mluvčí mostecké policie Alena Bartošová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám