Hlavní obsah

Do Mostu dorazí na deset tisíc příznivců malých Citroënů - kachen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Mostu se příští týden sjede na 4500 vozů Citroën 2CV, kterým se lidově přezdívá kachna. Organizátoři prvního mezinárodního srazu těchto nezaměnitelných francouzských automobilů v Česku očekávají, že do areálu mosteckého dostihového závodiště - hipodromu - zavítá na 10 000 majitelů a příznivců kachen ze 36 zemí.

Článek

Sraz s rozpočtem 12,5 miliónu korun se uskuteční ve dnech 27. července až 2. srpna, pořadatelé strávili jeho přípravou čtyři roky.

Zatímco od 27. do 30. července je areál přístupný jen registrovaným účastníkům srazu, 31. července a 1. srpna se jeho brány otevřou i veřejnosti. Pořadatelé očekávají od 3000 do 5000 návštěvníků. Pro všechny organizátoři připravili bohatý doprovodný program.

Citroën 2CV měl být původně nenáročným autem pro francouzský venkov. Jednoduchá koncepce, čtyřtaktní, vzduchem chlazený motor se dvěma protilehlými válci, pohodlná sedadla, nízká cena, spolehlivost a snadná opravitelnost z něj však udělaly nejprve komerční hit a postupně i kult. Vyráběl se od roku 1948, poslední auto tohoto typu sjelo z výrobní linky v Portugalsku v květnu 1990. Vyrobeno jich bylo přes pět miliónů a automobil se stal legendou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám