Hlavní obsah

VW nakonec zřejmě koupí Porsche, zaměstnanci luxusního výrobce protestují

Bitva o kontrolu nad automobilkou Porsche se zřejmě blíží ke konci. Podle sobotního internetového článku magazínu Der Spiegel získá Volkswagen zpočátku 49,9 procenta výrobce luxusní značky a poté zbývající akcie. Zaměstnancům Porsche se to ale nelíbí a hodlají proti tomu bojovat, dodal v neděli týdeník Welt am Sonntag.

Článek

Volkwagen "si nemůže koupit duši zaměstnanců Porsche," řekl týdeníku šéf závodního výboru Porsche Uwe Hück. Dodal, že se "Porsche nedá sestavit z dílů na Polo." Hück se ale v případě akvizice neobává o budoucnost 11 000 zaměstnanců automobilky.

Jednání mezi VW a vedením Porsche již několik dnů otřásá podnikovými zprávami z Německa. Zprávy se odvolávají na nejmenované zdroje, protože Porsche ani Volkswagen o jednáních nechtějí sami nic říct.

Foto: maž, Novinky

Porsche 911 Targa

Podle Spiegelu dostane stuttgartský holding Porsche Automobil Holding SE od Volkswagenu zhruba osm miliard eur, což je pro něj životně důležitá suma, aby se zbavil objemného dluhu. Ten holdingu vznikl, když se pokoušel převzít více než 51 procent Volkswagenu, ale bez úspěchu. Minulý měsíc pak státní agentura KfW zamítla žádost Porsche o půjčku 1,75 miliardy eur.

Polovinu nové skupiny VW-Porsche by podle Spiegelu vlastnily rody Piëch a Porsche. Na spolkovou republiku Dolní Sasko by připadlo 20 procent a katarský investiční fond by měl mezi 14,9 až 19,9 procenta, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám