Hlavní obsah

Jaguar X-type jde do předčasného důchodu

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl to být hrdý zástupce střední třídy, ale nakonec to byl jeden z nejhorších Jaguarů, jaké kdy britská automobilka vyráběla. Řeč je o Jaguaru X-type, postaveném na předchozí generaci Fordu Mondeo. Nyní je rozhodnuto o ukončení výroby, zhruba deset měsíců před plánovaným datem. Jako první o tom informoval britský týdeník Autocar.

Článek

Jaguar X-type byl z velké části postaven na Fordu Mondeo minulé generace a vyráběl se od roku 2001. Jaguar chtěl tehdy s novým X-typem „zatopit“ především německým automobilkám a jejich modelům střední třídy, obzvláště BMW řady 3 a Mercedes-Benzu třídy C. Komerčně X-type úspěšný nebyl - za osm let si jej koupilo pouhých 350 tisíc zákazníků (není to tak dávno, co české zastoupení zlevnilo X-type, aby stál méně než Škoda Superb).

Jaguar X-type byl prvním Jaguarem v historii automobilky, jenž spaloval naftu. Časopis Time zařadil Jaguar X-type mezi 50 nejhorších aut všech dob.

Nyní vedení Jaguaru rozhodlo o zastavení výroby – původní plány počítaly s výrobou do poloviny roku 2010. Rozhodnutí je to logické, Jaguar alespoň může soustředit síly na velmi povedené XF (test Novinek najdete zde) a luxusní XJ, které bylo tento týden uvedeno ve světové premiéře. Zatím není jisté, zda Jaguar vytvoří nástupce právě odcházejícího X-typu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám