Hlavní obsah

Britský výrobce sportovních Caterhamů má lepší prodeje než vloni

Novinky, Martin Žemlička

Mnoho výrobců automobilů v současné době pláče nad sníženou poptávkou, najde se však nemálo automobilek, které zvyšují prodej a nabírají nové pracovníky. Britský výrobce sporťáků Caterham zvýšil oproti loňskému roku odbyt o deset procent a hodlá zaměstnat navíc 45 pracovníků.

Článek

Caterham pro letošní rok plánuje prodat 420 aut, za první půlrok zaznamenal oproti loňsku zvýšení poptávky o deset procent. Své jistě udělala i evropská homologace, díky které není problém přihlásit Caterhama kdekoliv v Evropě. Mezi největší odbytiště této značky patří kromě Velké Británie také Francie, Německo a Japonsko.

Caterham staví stroje na konceptu podobném legendárnímu Lotusu 7. Recept je snadný – dostatek výkonu, ale především nízká hmotnost. Caterhamy váží kolem půl tuny a přestože jejich motory dosahují výkon od 120 koní (po 263 koní u Superlightu 500, jenž má 0-100 km/h za 2,9 vteřiny), na okruhu dovedou potrápit i zvučná jména, která mají klidně třikrát tak větší výkon.

Caterham má samozřejmě nevýhodu za deštivých dnů - je to otevřené auto bez střechy, ale zážitek je díky nízké světlé výšce a malé hmotnosti vynikající.

Caterhamy se oficiálně dovážejí i do Česka, letos poprvé se u nás jezdí i okruhové závody, tzv. Caterham Academy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám