Hlavní obsah

Nejprodávanější nová auta v Česku: trhu stále dominuje Škoda

Novinky, Martin Žemlička

První půl rok nebyl pro prodeje automobilů příznivý z hlediska objemů, jak vyplývá ze statistik prodejů podle modelů, nic se výrazně nezměnilo. Žebříčku nejprodávanějších nových aut v Česku i nadále dominuje domácí Škoda. Výrazněji do statistik promluvila korejská Kia s modelem Cee'd a Renault s novým Méganem.

Článek

Tak velká loajalita k domácí značce se vidí málokde – domácí Škoda má všechny své modely v první desítce žebříčku prodejnosti v Česku za první půlrok roku 2009, přičemž Octavia vystřídala Fabii na prvním místě a odsunula ji na druhé. Češi za první půlrok koupili 9587 Octavií a Octavií kombi. Svůj podíl na tom jistě měl i loňský facelift, stejně jako fakt, že do statistik se započítává i starší verze Tour, první novodobá Octavia, jenž se stále vyrábí.

FOTO: Škoda Auto

Na druhém místě je Fabia, za prvních šest měsíců si ji koupilo 8553 zákazníků. Velký podíl na dobré prodejnosti mělo jistě relativně výrazné zlevňování a výbava navíc zdarma, jenž vyrovnalo rozdílné ceny Fabie doma a v zahraničí. Přesto, propad o třetinu ve srovnání s minulým rokem je poměrně výrazný.

Na třetím místě skončila stálice prodejů v Česku – Ford Fusion, který je na trhu neuvěřitelných sedm let. I přes své stáří jde o nejprodávanější zahraniční auto v Česku – letos se jej prodalo 3772 kusů.

Ford Fusion v prodeji sedm let

Čtvrtou příčku obsadila Kia Cee’d (2510 kusů), která spadá do nižší střední třídy, ale nabízí se zhruba za cenu Fabie, tedy malého vozu. Hlavní důvod vysokých prodejních čísel vidíme v agresivní cenové politice a sedmileté záruce, kterou v Česku nabízí málokdo.

Páté místo je možná překvapením – Renault Mégane a 2279 prodaných vozů. Důvody prodejních úspěchů nového Mégane jsou pravděpodobně dva – zajímavá cenovka a především výrazný posun v kvalitě zpracování a jízdních vlastnostech ve srovnání s minulou generací.

FOTO: Renault

Šestou a sedmou pozici obsadila Škoda s modely Roomster (1644 ks.) a Superb (1581 ks.). Ještě letos se představí Superb ve verzi kombi, jež by mohla výrazněji promluvit do statistik prodeje střední třídy.

FOTO: Škoda

Focus se do desítky nedostal, Chevrolet Aveo překvapením

Osmé místo patří Hyundai i30, jenž má mnoho společného s modelem Kia Cee’d. Hyundai se vyrábí v Nošovicích a za první půlrok si jej podle SDA pořídilo 1486 Čechů.

Foto: Jan Čech, Novinky

Kia cee´d Sporty Wagon má velmi umírněný design.

Devátá příčka náleží VW Golf (1460 vozů), tradičnímu rivalovi Fordu Focus, jenž se do první desítky kupodivu nedostal. Desátou příčku prodejnosti nových aut v Česku poměrně překvapivě uzavírá Chevrolet Aveo s 1398 prodanými vozy.

Reklama

Výběr článků

Načítám