Hlavní obsah

Letité embéčko objelo svět a nyní je v aukci na prodej

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda 1000 MB se dvěma vysokoškoláky z Olomouce absolvovala dobrodružnou cestu kolem světa. Během 254 dní ujela téměř 36 700 kilometrů, navštívila čtyři světadíly, 22 zemí, spotřebovala na 3 000 litrů benzínu a po čtyřech bouračkách se v pořádku, i se svou posádkou, vrátila 12. května 2009 do cílové stanice v Olomouci. Nyní si auto můžete koupit v internetové dražbě.

Foto: ČTK

Studenti Michal Vičar (vpravo) a Martin Beťko přijeli 12. května na Horní náměstí v Olomouci po téměř devíti měsících cesty kolem světa, kterou podnikli ve Škodě 1000 MB.

Článek

Dva bratranci, Martin Beťko a Michal Vičar, se rozhodli procestovat celý svět. Zakoupili starou Škodu 1000 MB, která dostala jméno Julie a 1. září 2008 vyrazili z Olomouce do světa. Projeli Pobaltí, Rusko, Jižní Koreu, USA, Mexiko a přes Střední Ameriku zamířili do Kolumbie a zpět do Evropy.

„Na cestě jsme zažili opravdu vydařené i frustrující chvíle. Mezi ty nejhezčí zážitky patří plavba po Karibiku, pobyt na pomerančovníkové farmě u místního Čecha ve Venezuele, jízda po legendární Route 101 táhnoucí se podél západního pobřeží USA a všudypřítomná lidská pohostinnost ať už v Guatemale, Kolumbii, Americe, Rusku nebo v Koreji,“ říká Michal Vičar.

„Nejhorší zážitek bylo jednoznačně devítidenní přetahování se s celníky v USA, kteří nám Julii umístili do karantény. Hraniční zážitek se nám stal v ruské Čitě, kde nám sice ukradli všechny doklady, ale díky obrovskému nasazení snad všech místních televizí a rádií nám byly do večera vráceny.“

Embéčko Julie ujelo cestu bez větších technických problémů. Kromě svařování výfuku, výměny benzínové nádrže a opravě po větší bouračce ve Venezuele nebylo prý potřeba významnějších zásahů. Kvůli nedostatku peněz nyní oba studenti „embéčko“, které objelo svět, prodávají přes internetovou aukci. Aktuální cena je 35 tisíc korun.

Stručná statistika cesty kolem světa
Počet ujetých kilometrů36 700 km
Průměrná spotřeba8,3 l na 100 km
Nejvyšší dosažená rychlost120 km/h
Průměrná cestovní rychlost135 km/den

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám