Hlavní obsah

Ariel do roadsteru namontuje osmiválec s výkonem 500 koní

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lehké otevřené auto s motorem o výkonu 500 koňských sil dosahuje zrychlení na úrovni supersportovních motocyklů. Kdo chce vlastnit jedno z nejvýkonnějších aut na světě, měl by zbystřit pozornost. Ariel vyrobí 25 kusů osmiválcové verze vozu Atom, polovina už je rozprodána.

Článek

Už současný Atom s šestiválcem a výkonem 300 koní dokázal potrápit leckterý supersportovní automobil. Připravovaná verze s osmiválcem a výkonem 500 koní (373 kW) nedá ve zrychlení většině automobilů sebemenší šanci. Z klidu na 96 km/h vystřelí Atom do 2,5 vteřiny.

Nový 2,4litrový osmiválec se nechá vytočit až do famózních 10 000 (!) otáček, což je ve světě automobilů něco mimořádného. Výkon motoru se přenáší na zadní kola prostřednictvím šestistupňové sekvenční převodovky. Novinkou je funkce launch control pro co nejlepší pevný start. Oproti šestiválcové verzi výrobce posílil výrobce i brzdovou soustavu.

Šestiválcový Atom stojí 65 000 dolarů (1 300 000 korun), na kolik přijde jeho osmiválcový bratr, není známo. Jisté však je, že z 25 vozů, jež Ariel vyrobí, jich už polovina má závaznou objednávku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám