Hlavní obsah

BMW 5 Gran Turismo kombinuje prvky SUV a luxusního sedanu

Novinky, Martin Žemlička

BMW ukázalo první fotografie nového modelu 5 Grand Turismo, které vypadá hodně netradičně - kombinuje styl SUV modelu X6 a luxusního sedanu řady 7. V Česku se tento vůz začne prodávat koncem října, v nabídce budou tři motory.

Článek

Vzhled nového BMW řady 5 Gran Turismo je hodně netradiční. Vyznačuje se proporcemi typickými pro značku BMW, některé partie jsou kompletně převzaty z větší řady 7.

Na fotografiích působí auto z některých úhlů prapodivně, jako něco mezi X6 a řadou 7, s konečným verdiktem je ale dobré počkat až na setkání tváří v tvář, ve skutečnosti to tak zlé nemusí být.

Ve standardním uspořádání nabízejí podle výrobce zadní sedadla srovnatelný prostor s luxusním BMW řady 7. Prostor pro hlavu se údajně vyrovná BMW X5. V případě novinky činí objem zavazadlového prostoru 440 litrů. Zadní sedadla je možné posunout také o 100 mm dopředu. V tomto případě se prostor pro zavazadla zvětší až na 590 l. Po sklopení opěradel zadních sedadel se prostor pro náklad zvětší na 1700 litrů. Zadní sedadla je možné nejen podélně posouvat, ale také lze měnit sklon jejich opěradel.

Podobně jako u Škody Superb, jež s tímto řešením přišla jako první, nabídne BMW řady 5 Gran Turismo dvojitou zadní výklopnou stěnu. Při nakládání menších věcí je možné, podobně jako u sedanu, otevřít jen menší spodní část. Při nakládání velkých předmětů si otevřete celou zadní výklopnou stěnu.

V nabídce tři motory

BMW řady 5 Gran Turismo vstupuje na trh s trojicí motorů pod označením 535i, 550i a 530d. Turbodiesel v případě 530d (180 kW/245 k) nabídne spotřebu 6,5 l/100 km.  535i Gran Turismo pohání řadový šestiválec světa vybavený technologií TwinPower Turbo, vysokotlakým přímým vstřikováním High Precision Injection a plně variabilním rozvodem Valvetronic. Výkon tohoto provedení činí 225 kW/306 k.

Vrcholem nabídky Gran Turismo je BMW 550i vybavené osmiválcovým motorem rovněž dvakrát přeplňovaným o nejvyšším výkonu 300 kW/407 k. Motory plní emisní standardy EU5.

Všechny modely jsou vybaveny osmistupňovou samočinnou převodovkou, která se představila ve vrcholném dvanáctiválcovém modelu BMW 760i. Nové BMW řady 5 Gran Turismo bude v České republice uvedeno na trh koncem října, o prodejní ceně zatím nebylo rozhodnuto.

Reklama

Související témata:

Související články

BMW X3 dostalo ekonomický turbodiesel

BMW představilo nový motor pro své nejmenší SUV v nabídce, tedy model X3. Jde o turbodiesel se zdvihovým objemem 2,0 litru a výkonem 143 koní a 350 Nm točivého...

Výběr článků

Načítám