Hlavní obsah

Toyota chce v Evropě rozhýbat trh s elektroauty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota v Evropské unii rozjíždí projekt, který má na trh dostat auta, která kombinují elektrický a hybridní pohon. Společnost svým vybraným firemním zákazníkům prodá v následujících měsících celkem 150 aut modelu Toyota PHV (Plug-in Hybrid Vehicle).

Článek

První automobily se objeví na konci letošního roku v ulicích francouzského Štrasburku, který automobilka zároveň vybaví dobíjecími stanicemi. Auta, které čeká evropský test ještě předtím, než případně půjdou do prodeje i pro nefiremní zákazníky, nejsou klasickými elektromobily. Je možné je dobíjet z elektrické zásuvky, ale na delší cesty lze využít rovněž hybridní pohon, který kombinuje klasický spalovací motor a elektromotor. Toyota si od této technologie slibuje, že odbourá tradiční nedostatek elektromobilů, kterým je menší dojezd.

FOTO: Toyota

"PHV může být využíváno jako elektromobil pro jízdu ve městě, zatímco pro vzdálenější cesty funguje jako hybrid se spalovacím motorem, který zároveň dobíjí baterie, když je to třeba," uvedla automobilka.

Toyota je v současnosti největším prodejcem vozů s hybridním pohonem na světě, přičemž její vlajkovou lodí je model Prius. V roce 2012 by firma chtěla prodávat zhruba jeden milión hybridních vozů ročně, přičemž desetina z nich by měla mířit do Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám