Hlavní obsah

Volkswagen Crafter je díky močovině ekologičtější

Novinky, Martin Žemlička

Volkswagen zavádí do modelové řady Crafter motory, které splňují emisní normu Euro 5. Od červnové výroby budou vozidla Crafter sériově vybavena ekologickou technologií AdBlue, která přeměňuje oxidy dusíku obsažené ve výfukových plynech na dusík a vodu. Ve spojení s novou mechanickou převodovkou se navíc snižuje spotřeba paliva o 0,9 litru na 100 kilometrů, zatímco emise CO2 klesly údajně až o 23 g/km.

Článek
Jak to funguje v praxi? Aneb malá lekce z chemie...
Čištění výfukových plynů je umožněno vstřikováním roztoku močoviny do výfukového potrubí v závislosti na zatížení motoru. Spotřeba AdBlue může dosahovat až 1% spotřeby nafty. Při teplotě přesahující 200 °C se močovina obsahující dusík přeměňuje ve zlomku sekundy na amoniak (NH3), který v katalyzátoru reaguje s oxidy dusíku (NOX) na dusík (N2) a vodu (H2O). Soustavu dodatečného čištění výfukových plynů doplňuje filtr pevných částic DPF a před ním uložený oxidační katalyzátor. Objem nového filtru pevných částic vzrostl o 10 procent, což v kombinaci s novou koncepcí řízení teploty zajišťuje optimalizované regenerování filtru.
Obsluha vozidel s AdBlue je podle VW snadná. Redukční činidlo se doplňuje do samostatné nádrže o objemu 28 resp. 29 litrů v závislosti na typu karoserie. U skříňových dodávek je plnicí hrdlo umístěno v motorovém prostoru, ostatní provedení s otevřenou nástavbou mají hrdlo přímo na samotné palivové nádrži. Během prvních tří let provozu vozidla je doplňování AdBlue bezplatnou součástí údržby v autorizovaných servisech.
Pokud množství AdBlue v nádrži klesne pod určitou úroveň ještě před termínem příští servisní prohlídky, rozsvítí se v přístrojové desce kontrolka, která na tuto skutečnost řidiče opticky i akusticky upozorní. Zbývající množství AdBlue v tomto případě vystačí pro ujetí až 2400 km. Jestliže ani po ujetí této vzdálenosti nebude aditivum doplněno do plného stavu, sníží řídicí jednotka točivý moment motoru o 25 %.
Uživatel vozidla může redukční činidlo AdBlue doplnit také sám u čerpací stanice, a to buď u speciálního stojanu nebo z desetilitrového balení. Desetilitrové balení AdBlue stojí kolem 200 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Volkswagen nabídne k modelu Caddy pohon 4x4

Pokud vás neoslovují velká SUV, ale zároveň potřebujete pohon všech čtyř kol, je obvykle řešením pořídit si osobní vůz ve verzi 4x4. Tuto vymoženost začal nově...

Výběr článků

Načítám