Hlavní obsah

Motorky se v Česku kupují méně, prodej klesl o 15 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej nových motocyklů na českém trhu přes rekordně nízké ceny v prvním čtvrtletí klesl o 15 procent na 3411 strojů. Ještě dramatičtější byl propad dovážených ojetin, který představoval 42 procent, když si lidé dovezli 2513 motocyklů. Vyplývá to ze statistiky Svazu dovozců automobilů.

Článek

Firmy dávají nižší prodeje do souvislosti s chladnějším počasím a delší zimou na začátku roku i nástupem hospodářské krize. Podle jednatele společnosti Suzamoto Jakuba Šebesty letos převážily při nákupech nových strojů platby v hotovosti nad úvěry a leasingem. "Na tom je vidět, že lidé jsou opatrnější, bojí se, že přijdou o práci a podnikatelé mají méně zakázek," dodal.

Na začátku roku se motocykly, stejně jako nové vozy, prodávaly za nejnižší ceny v historii a lidé tak mohli ušetřit až desítky tisíc korun. Dovozci vyprodávali skladové zásoby z minulého roku, které nakoupili při výhodném kurzu eura a japonského jenu vůči koruně. V březnu pak oznámili kvůli oslabující české měně zdražení průměrně kolem deseti procent. Například vlajkový supersportovní motocykl Hondy CBR1000 RR FireBlade od dubna stojí 369 900 korun, tedy o 30 tisíc korun více než v březnu.

Nejvíce se motocykly prodávají ve Středních Čechách

Mezi novými motocykly si nejlépe vedla Yamaha, která prodala 275 strojů, následuje Honda s prodejem 254 motocyklů a Suzuki s odbytem 247 motocyklů. Japonské značky ve stejném pořadí dominovaly i v dovozu ojetin. Počty dovážených těchto renomovaných značek byly proti novým motocyklům zhruba dvojnásobné.

Nejvíce motocyklů se prodalo ve Středočeském kraji na který připadá 16,5 procenta prodaných strojů, následuje Praha s podílem 14 procent a jižní Morava s desetinovým podílem. Nejvíce se prodalo motocyklů s objemem válců mezi 500 a 800 ccm, které tvořily 11 procent trhu.

Loni se v Česku prodalo 27 222 motocyklů, což představuje meziroční nárůst o devět procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám