Hlavní obsah

Katar se zajímá o koupi podílu v automobilce Porsche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katar jedná o možnosti koupit podíl v německém výrobci sportovních vozů Porsche. Uvedl to podle listu Al-Arab katarský premiér šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání. Porsche je majoritním vlastníkem největší evropské automobilky Volkswagen, jejíž součástí je Škoda Auto.

Foto: maž, Novinky

Porsche 911 Targa

Článek

Zkoumáme tuto záležitost, zatím ale nepadlo žádné konečné rozhodnutí," řekl podle listu premiér. "Probíhají však setkání (se zástupci Porsche)," dodal. Mluvčí německé automobilky se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Prodej podílu Kataru by mohl zlepšit finanční situaci Porsche. V Německu se nedávno objevily zprávy, že Porsche čelí finančním problémům kvůli světové krizi, klesajícímu prodeji a snaze o získání většího podílu ve Volkswagenu, píše agentura AP.

Porsche začátkem letošního roku zvýšil svůj podíl ve Volkswagenu na 50,8 procenta. Jeho cílem je získat v dohledné době ve VW 75 procent.

Arabové největším akcionářem Daimleru

Převzetí podílu v Porsche Katarem by bylo další arabskou investicí do německého automobilového průmyslu. Německý automobilový koncern Daimler minulý měsíc oznámil, že prodá přes devět procent svých akcií společnosti Aabar Investments PJSC ze Spojených arabských emirátů za téměř dvě miliardy eur (53,5 miliardy Kč). Arabská firma se tak stane největším akcionářem Daimleru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám