Hlavní obsah

General Motors hází Pontiac přes palubu

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší americká automobilka General Motors zruší do konce roku přibližně 21 tisíc pracovních míst. Obětí hospodářské recese se stane i značka Pontiac, které se hodlá GM zbavit. Pokud by se nenašel kupec, automobilka Pontiac do roku 2010 zanikne.

Článek

Automobilka Pontiac, kterou už od začátku vlastnil koncern General Motors, vznikla v roce 1926. Název dostala po indiánském válečníkovi Chiefu Pontiacovi (1720 - 1769).

Mezi nejproslulejší auto Pontiacu bezpochyby patřil sportovní model GTO (Gran Turismo Omologato). Sportovní vůz se vyráběl v letech 1964 až 1974.

Klasický muscle car byl poháněn osmiválcovým motorem s výkonem na tehdejší dobu skvělých 348 koní (260 kW). Zhruba 1600 kilogramů těžký automobil měl samosvorný diferenciál  a čtyřstupňový manuál nebo dvoustupňovou (!) automatickou převodovku. Tehdy stál Pontiac GTO 4500 amerických dolarů. Pontiac GTO se vyráběl i jako kabriolet.

Pontiac si zahrál i v seriálu Knight Rider, jenž se vysílal v 80. letech a ve kterém hrál mj. David Hasselhoff. V seriálu si zahrál i komiksově vypadající model Firebird Trans Am.

V současné době nabízí Pontiac devět modelů, včetně kabrioletů, malých vozů či výkonných sedanů. Prakticky všechny modely jsou převlečenými automobily z jiných značek koncernu GM. Součástí koncernu GM jsou nyní značky Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, Hummer, Opel, Saab, Saturn, a Wuling. GM plánuje zrušit či prodat značky Hummer, Saab a Saturn.

Do Československa ani České republiky se značka Pontiac nikdy nedovážela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám