Hlavní obsah

Fiat chce převzít automobilku Opel

Německá automobilka Opel stojí před převzetím ze strany italského konkurenta Fiat. Agentuře DPA to řekl šéf závodní rady německého podniku Klaus Franz. Podle německého časopisu Spiegel by Fiat mohl podepsat předběžnou dohodu o koupi majoritního podílu v Opelu již příští úterý.

Článek

Franz uvedl, že tento termín nemůže potvrdit. "Vycházím však z toho, že platí," dodal. Převzetí ze strany Fiatu se ale zástupcům zaměstnanců Opelu nelíbí, protože se obávají rozsáhlého propouštění. Německý ministr Karl-Theodor zu Guttenberg ve čtvrtek popřel, že již existuje předběžné rozhodnutí o převzetí většinového podílu v Opelu Fiatem.

Opel nyní žádá o finanční pomoc zhruba 3,3 miliardy eur (téměř 90 miliard korun) z veřejných zdrojů. Německá vláda chce ale před rozhodnutím o poskytnutí pomoci vidět podnikatelský plán, který by prokázal životaschopnost podniku. Opel zaměstnává ve svých čtyřech německých závodech zhruba 25 tisíc lidí, automobily vyrábí rovněž v Belgii, Polsku, Portugalsku a Británii.

Opel je součástí největší americké automobilky General Motors, která se v důsledku slabé poptávky dostala na pokraj bankrotu a nyní bojuje o získání dodatečné státní pomoci. Fiat již pracuje na vytvoření partnerství s americkou automobilkou Chrysler, která je v podobné situaci jako GM. Fiat při zveřejnění hospodářských výsledků uvedl, že je v závěrečné fázi jednání o převzetí minoritního podílu v Chrysleru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám