Hlavní obsah

Bertone Mantide: Corvette ZR1 v italském kabátě

Novinky, Martin Žemlička

Uhádnout, o jaké auto se jedná v případě sporťáku Bertone Mantide je docela těžký oříšek. Italská karosárna Bertone totiž vzala současnou Corvettu ZR1 a oblékla na ní naprosto odlišný kabát. Výsledek vypadá velmi zajímavě.

Článek

Novinka od Bertoneho má na první pohled agresivní a hodně nekonvenční design, především při pohledu zezadu je vidět divoké zakončení ve tvaru trojúhelníku. Oproti Corvette je Bertone Mantide díky použití karbonu zhruba o metrák lehčí (kolem 1,5 tuny), což se podepsalo na lepších jízdních výkonech. Nový tvar karoserie také zlepšuje přítlak.

Vidlicový osmiválec o objemu 6,2 l je přeplňován kompresorem a mezichladič stlačeného vzduchu používá k chlazení systém vzduch-voda. Výsledný výkon je 650 koní (478 kW). V případě verze od Bertoneho jede auto až 351 km/h a za 3,2 vteřiny zvládne pokořit stokilometrovou rychlost.

Zatím existuje jediný exemplář Bertone Mantide. Celý rok bude cestovat po nejrůznějších automobilových výstavách a pak skončí buď v muzeu nebo u nějakého bohatého kupce. Zatím není známo, zda se Mantide během své cesty po autosalonech a výstavách podívá i do Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám