Hlavní obsah

Fiat by mohl zrušit plánované partnerství s Chryslerem

Italská automobilka Fiat je připravena zrušit plány na vytvoření partnerství s americkým konkurentem Chrysler, pokud odbory amerického podniku odmítnou přistoupit na výrazné snížení nákladů. Uvedl to podle listu Globe and Mail generální ředitel společnosti Sergio Marchionne. Dodal, že vzhledem ke slabým pokrokům v jednání s odbory vidí pouze padesátiprocentní šanci na to, že bude partnerství uzavřeno.

Článek

Firmy v lednu podepsaly nezávaznou dohodu o vytvoření strategického partnerství, v jehož rámci by Fiat získal v Chrysleru pětatřicetiprocentní podíl výměnou za technologie a přístup na zahraniční trhy.

Americká vláda minulý měsíc vytvořením tohoto partnerství podmínila poskytnutí další státní pomoci Chrysleru, který se kvůli vysokým ztrátám dostal na pokraj bankrotu. Chrysler již od vlády získal úvěry v hodnotě čtyř miliard dolarů a nyní žádá o dalších pět miliard.

Marchionne již koncem loňského roku uvedl, že světové automobilky budou donuceny k fúzím, aby přežily dopad současné ekonomické krize. Poptávka po automobilech nyní po celém světě oslabuje, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů. Americké automobilky byly navíc již dříve zasaženy odklonem spotřebitelů od velkých vozů s vysokou spotřebou.

Reklama

Související témata:

Související články

Fiat bude spolupracovat s americkým Chryslerem

Italská automobilka Fiat a americký Chrysler podepsaly v úterý dohodu o spolupráci. Fiat má v americké společnosti získat 35procentní podíl. Firmy to uvedly ve...

Výběr článků

Načítám