Hlavní obsah

Prodej Volva je prý na spadnutí, tvrdí Ford

Americká automobilka Ford Motor se přiblížila k prodeji ztrátové švédské divize pro výrobu osobních vozů Volvo Car. Uvedla to ve středu podle agentury Reuters firma s tím, že zahájila s potenciálními kupci podrobné rozhovory.

Článek

"Jsme v kontaktu s řadou stran, které vyjádřily zájem ohledně budoucnosti Volva. Ford je potěšen počtem i kvalitou těchto stran," uvedla společnost, která již prodala luxusní značky Aston Martin, Jaguar a Land Rover. "Vedli jsme předběžné rozhovory, abychom zjistili úroveň zájmu o aktivity Volva, a nyní jednáme o větších podrobnostech," dodala.

Firma nicméně upozornila, že rozhovory zaberou určitý čas. Nezveřejnila ani žádné podrobnosti o zájemcích. Zdroj obeznámený se situací minulý měsíc řekl agentuře Reuters, že divize Volvo Car jednala s čínskou automobilkou Chery Automobile. Podle švédského listu Dagens Industri patří mezi zájemce rovněž čínské firmy Dongfeng Motor Group a Chongqing Changan Automobile i blíže neurčené "evropské uskupení".

Ford vloni prodělal 14,7 miliardy dolarů

Automobilky po celém světě se nyní potýkají s prudkým poklesem poptávky. Divize Volvo Car vykázala ve čtvrtém čtvrtletí hrubou ztrátu 736 milionů dolarů (téměř 15 miliard korun). Její tržby se propadly o 35 procent na 3,3 miliardy dolarů.

Automobilka Ford loni prodělala rekordních 14,7 miliardy dolarů. Společnost již několik let prochází rozsáhlou restrukturalizací, která zahrnuje snižování počtu pracovních míst, uzavírání továren a prodej některých značek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám