Hlavní obsah

Nový Lexus RX s hybridním pohonem nabídne větší výkon a nižší spotřebu

Novinky, maž

V novém Lexusu RX se představí druhá generace pohonu Lexus Hybrid Drive, který se objeví pod kapotou modelu RX 450h. Jedná se o hybridní model, který nabízí vysoký výkon s nízkou spotřebou paliva a taktéž čistě elektrický pohon, při kterém RX 450h neprodukuje žádné emise a má de facto nulovou spotřebu.

Článek

Plně hybridní hnací ústrojí RX 450h sestává z benzinového motoru V6 a dvou elektromotorů. Výsledkem je celkový výkon systému 299 k a elektronicky řízený pohon všech kol se zapojením elektromotorů.

U nového modelu došlo k nárůstu výkonu motoru o 10 % při současném snížení spotřeby paliva o 23 % na solidních 6,3 l/100 km. Nízká je i hladina emisí CO2 na úrovni 148 g/km. K těmto hodnotám přispívá i aerodynamika, hodnota odporu vzduchu dosahuje hodnoty 0,32.

:. Lexus RX 350 současné generaceFOTO: Lexus

V kokpitu nového modelu RX zaujme nově pojatý panel přístrojů s řadou nejmodernějších prvků, jako je například projekční displej HUD (Head-Up Display) zobrazující klíčové informace na čelním skle, multifunkční přepínač na volantu nebo systém ovládání „Remote Touch“ – multifunkční zařízení pracující podobně jako počítačová myš. To podle Lexusu nabízí jednoduché a intuitivní ovládání audio soustavy, navigace, klimatizace, telefonu a nejrůznějších nastavení vozidla. Zda to bude funguje i v praxi, ale nedovedeme odhadnout.

Solidní bezpečností výbava

Nový model je také bezpečnější než ten předchozí. Cílem Lexusu je dosažení maximálního pětihvězdičkového ohodnocení v evropských nárazových testech NCAP. Využívá přitom přednárazový bezpečnostní systém (PCS), aktivní opěrky hlavy a deset airbagů, včetně dvoustupňového čelního airbagu s dvojitou komorou pro předního spolujezdce.

Cena modelu RX 350 je stanovena na 1 349 000 korun, hybridní model RX 450h začíná na 1 549 000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový hybrid od Lexusu se do Evropy nepodívá

Na detroitském autosalonu představil Lexus nový hybridní model s označením HS 250h, který je však určen pouze pro severoamerický trh a Japonsko. V Evropě se...

Výběr článků

Načítám