Hlavní obsah

Partnerství s Fiatem přinese Chrysleru technologie za miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnota technologií, kterými by italská automobilka Fiat přispěla do navrhovaného partnerství s americkým rivalem Chryslerem, se pohybuje od osmi do deseti miliard dolarů (zhruba 160 až 200 miliard korun). Uvedl to šéf amerického Chrysleru Bob Nardelli.

Článek

Firmy v lednu podepsaly nezávaznou dohodu o vytvoření strategického partnerství, v jehož rámci by Fiat získal v Chrysleru pětatřicetiprocentní podíl výměnou za technologie a přístup na zahraniční trhy.

Chrysler minulý měsíc požádal americkou vládu o další pomoc v hodnotě pěti miliard dolarů. Firma přitom již dříve obdržela vládní úvěry v hodnotě čtyř miliard dolarů. Automobilka vládě rovněž předložila restrukturalizační plán, jenž zahrnuje zrušení 3000 pracovních míst.

Šéf Fiatu Sergio Marchionne již koncem loňského roku uvedl, že světové automobilky budou donuceny k fúzím, aby přežily dopad současné ekonomické recese. Poptávka po automobilech nyní po celém světě oslabuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám