Hlavní obsah

Ženevské ohlédnutí: nejzajímavější novinky z autosalonu ve Švýcarsku

Novinky, maž

V neděli v Ženevě skončil prestižní autosalon. Celkem se zde představilo na 120 novinek konceptů i sériových vozů, světových premiér bylo zhruba padesát až šedesát. Současná finanční recese se množství vystavených automobilů v podstatě nedotkla. Přinášíme nejzajímavější, nejočekávanější a nejdůležitější novinky letošní Ženevy.

Článek

Prestižní ženevský autosalon se pro novináře otevřel v úterý 3. března, ve čtvrtek se pak za brány výstaviště mohla přijít podívat i široká veřejnost. Autosalon byl otevřen až do neděle 15. března. Celkem do Švýcarska dorazilo 250 vystavovatelů ze 30 zemí. Ohlášeno bylo 120 světových či evropských premiér. I přes současnou nelehkou situaci v automobilovém průmyslu se výstaviště zcela zaplnilo. Nenastala tak situace podobná té z letošního ledna, kde na výstaviště v Detroitu někteří významní automobiloví hráči vůbec nepřijeli.

Mladoboleslavská automobilka letos do Ženevy přivezla své první SUV (sportovně užitkové vozidlo) v historii firmy - model Yeti. Novinka, s níž Škoda Auto rozšiřuje výrobní program o pátou modelovou řadu, nese typické znaky automobilů Škoda. Podrobně si o Yetim můžete přečíst zde (včetně videa).

Další novinkou Škody byl model Fabia Scout, jde ovšem o běžnou Fabii s několika plasty navíc.

Rychlá auta i kabriolety

V Ženevě se ukázalo poměrně hodně světových premiér sportovních kabrioletů. Nový model ukázalo Audi – TT RS, které se bude dodávat jako kupé i kabrio. Ukázalo se i nové Z4 od BMW a na své si přišli i fanoušci skvělého Aston Martinu – DBS Volante. Mini ukázalo kabrio s nejvýkonnější verzí John Cooper Works.

Sportovní verze svých vozů ukázal i Renault či Mazda se svojí 3 MPS. Přiznivce luxusu musel zaujmout nový Roll-Royce 200EX (koncept). Infiniti se předvedlo s pěknou studií Essence. Mercedes ve světové premiéře ukázal svůj pro letošek nejdůležitější model - novou E-Classe v provedení sedan a kupé (video zde).

Nechyběla ani ekologie

O ekonomické stránce (spotřebě) a ekologické (emise) se hovoří stále častěji. Ženeva nebyla výjimkou. Ukázala se zde ekologická verze nového Pola (to si v Ženevě odbylo světovou premiéru i v "civilní" verzi) nebo malého elektrického Smartu. Velmi zajímavý byl i koncept Fiatu 500 od domácího úpravce Rinspeed.

Škoda Yeti

FOTO: Škoda Auto

Audi TT RS

FOTO: Audi

Rolls Royce 200EX

FOTO: Rolls Royce

BMW Z4 (2010)

FOTO: BMW

Aston Martin DBS Volante

FOTO: Aston Martin

Mini je čtyřmístný automobil, vzadu ale mnoho místa není.

FOTO: Mini

Renault Mégane RS

FOTO: Renault

Infiniti Essence

FOTO: Infiniti

Mazda 3 MPS (2009)

FOTO: Mazda

Mercedes E Coupé

FOTO: Mercedes

Brabus Smart ForTwo Electric Drive

FOTO: Brabus

Fiat 500 upravený firmou Rinspeed

FOTO: Rinspeed

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám