Hlavní obsah

Francouzi představili automobil poháněný vzduchem

Francouzská společnost MDI prý do konce letošního roku začne vyrábět auto na vzduch. Jeho prototyp představila na nynějším autosalonu v Ženevě. Tříkolka ve tvaru bubliny by neměla mít žádné emise a měla by na jednu stosedmdesátipětilitrovou nádrž se stlačeným vzduchem ujet až 220 kilometrů.

Foto: ČTK

Tento automobil údajně pohání pouze vzduch, má nulové emise.

Článek

Vůz, který nese označení AirPod, si řidiči budou moci znovu naplnit vzduchem buď doma za osm hodin, během kterých auto zapojí do elektrické zásuvky, anebo u speciální čerpací stanice, kde "tankování" bude trvat jen dvě minuty.

Agentura AP uvedla, že vozítko budou od května zkoušet aerolinky Air France a KLM ve svých ústředích v Paříži, respektive Amsterodamu. Další zkouška pak začne v prosinci ve francouzském Nice.

Potenciální řidič si ale prý na nový vůz bude muset chvíli zvykat, a to nejen kvůli inovativnímu pohonu. Vůz se totiž podobně jako počítačové hry ovládá joystickem a dveře se otevírají jenom dopředu a dozadu. Dvě sedadla pro další cestující jsou obrácena proti směru jízdy a lze je z auta vyjmout, aby se zvětšil nákladní prostor.

Podle mluvčího MDI Sebastiana Brauda se AirPod nepotýká s hlavním problémem aut, které pohání elektřina - nemá totiž těžké a drahé baterie. Auto by se i díky tomu mělo prodávat za relativně nízkou cenu 6000 eur (zhruba 165 000 korun).

MDI už zároveň plánuje nástupce svého vozítka. Měl by to být čtyřmístný kabriolet. A opět by jej měl pohánět stlačený vzduch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám