Hlavní obsah

Ceny nových motorek se v březnu zvednou až o pětinu

Nové japonské motocykly čeká v Česku nejspíše od března zdražování. Důvodem je oslabení koruny vůči euru i japonskému jenu. Ceny by se mohly meziročně zvýšit až o pětinu. Ještě výraznější bude jejich růst proti cenám doprodávaných skladových modelů, které jsou nyní na historicky nejnižší úrovni.

Článek

Zástupci jednotlivých značek nyní doprodávají podzimní zásoby motocyklů ze skladů. Ty nakupovali od výrobců za výrazně výhodnější kurz. Od loňského léta koruna oslabila vůči euru téměř o pětinu a vůči jenu dokonce o 70 procent.

"Zdražení eura se na cenách motocyklů po vyprodání skladových zásob musí zákonitě projevit. Lidé teď mají jedinečnou šanci nakoupit za super peníze," uvedl obchodní manažer zastoupení Kawasaki Jiří Smola.

Podle ředitele prodejce Suzuki Suzamoto Jakuba Šebesty mohou lidé při nákupu motocyklu v těchto dnech ušetřit desítky tisíc korun. "Ceny motocyklů, které se nakupují po novém roce, jsou díky kurzu podstatně vyšší. Nejpozději k příležitosti (březnové) výstavy Motocykl 2009 budou zveřejněny ceny většiny výrobců. Očekáváme nárůst o deset až 20 procent oproti cenám platným v březnu 2008," dodal.

:. Kawasaki ZZR1400foto: Kawasaki

Za vyšší ceny může oslabování koruny

Zdražování se nevyhne ani Honda. Marketingový manažer motocyklové sekce firmy Petr Hubáček uvedl, že teprve podle dalšího vývoje kurzu se rozhodne, kdy a o kolik se ceny změní. "V každém případě se však budeme snažit o to, aby naše motocykly stále zůstaly cenově přijatelné," dodal.

Podle vyjádření firem se změny kurzu do konečných cen promítnou téměř beze zbytku. Tvrdá konkurence totiž stejně jako u automobilek srazila marže obchodníků na minimum.

Loni se v Česku prodalo 27 222 motocyklů, což představuje meziroční nárůst o devět procent. V kategorii nad 50 ccm byly nejprodávanější značky Honda, Yamaha a Suzuki. V lednu prodej poklesl o 13 procent na 746 strojů. Na pokles mělo mimo jiné vliv i chladné počasí, které letošní leden provázelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám