Hlavní obsah

OBRAZEM: Citroën DS je podle designérů nejhezčí vůz všech dob

Novinky, maž

Britský časopis Classic & Sports Car zorganizoval anketu o nejkrásnější doposud vyrobené auto. Ze 47 vozů vybrali členové poroty - významní automobiloví designéři - deset nejhezčích. Vítězem ankety se stal legendární model Citroën DS.

Článek

Design automobilů a jeho oceňování je samozřejmě subjektivní záležitostí stejně jako nejrůznější soutěže ženské krásy. Každému se líbí něco jiného. Přesto je tato anketa zajímavá tím, že se jí účastnili výhradně významní automobiloví designéři. Celkem se ankety zúčastnilo 20 automobilových designérů.

Mezi nominovanými vozy bylo 47 modelů, Škodovka nebo Tatra mezi nimi bohužel nebyla nominována ani jedna. V seznamu byste našli devět Ferrari nebo čtyři Jaguary; pak také nějaká Lamborghini (3), Bentley, Bugati, původní Mini nebo Lancii Stratos.

Celkovým vítězem se nakonec těsně stal Citroën DS, vůz který vznikl v roce 1955.

.: Nejpěknější auto všech dob Citroën DS z profilu

Celkem se těchto francouzských vozů vyrobilo 1,5 miliónu kusů. Zajímavostí je, že v den premiéry na pařížském autosalonu si model DS objednalo 12 tisíc (!) zákazníků.

Největší technickou lahůdkou tohoto modelu bylo na svou dobu přelomové hydropneumatické pérování. Základním motorem byla benzínová čtyřválcová devatenáctistovka s výkonem 60 koní. DS se kromě čtyřdveřového sedanu vyrábělo i v karosářském provedení kombi a kabrio.

Na druhém místě skončilo Ferrari 275GTB z roku 1964, jenž navrhnul Pininfarina, třetí skončil v anketě poválečný roadster Jaguar XK120.

Přehlídka deseti nejhezčích aut
1. Citroën DS
2. Jaguar XK120
3. Ferrari 275GTB
4. Cord 810/812
5. Ferrari 250GT Lusso
6. Ferrari 250GT
7. Jaguar E-type
8. Lamborgini Miura
9. Lotus Elan
10. Lotus Elite (1957)

:. Jaguar XK120 z roku 1948 obsadil stříbrnou příčku. 

.: Ferrari 275GTB získalo bronz.

.: Ferrari 250GT  - 6. místo

.: Jaguar E-type - 7. místo

.: Lamborgini Miura - 8. místo

.: Lotus Elan - 9. místo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám