Hlavní obsah

V lednu byla nejprodávanější Fabia, podíl malých aut klesl

Novinky, ČTK, maž

Nejprodávanějším osobním autem byla v lednu Škoda Fabia s prodejem 1157 vozů, což je o 37 procent méně než v roce 2008. Podíl nejoblíbenější kategorie malých vozů, kam Fabia patří, se snížil o téměř tři procentní body na 38,8 procenta. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Článek

Vedle Fabie se nejvíce prodávala větší Octavia, kterou si pořídilo 910 zájemců. To znamená meziroční pokles o 15 procent. Na třetí příčce skončil Ford Fusion s poklesem prodeje o 17 procent na 308 aut.

Celkově prodej osobních aut v lednu klesl o 12,3 procenta na 8842 vozů. Za pokles může především menší zájem firemních zákazníků, kteří s koupí vyčkávají na možné zavedení odpočtu DPH. Opatření by mohlo platit od jara.

Zatímco prodej firmám klesl o 36,5 procenta, zájem domácností o nová auta naopak díky slevám a akčním nabídkám vzrostl o 13,5 procenta. Relativně vyšší zájem než loni byl přitom o vozy nižší a vyšší střední třídy. Podíl těchto kategorií se zvýšil zhruba o jeden procentní bod na 17,3, respektive tři procenta.

:. Hyundai i30foto: realcarinfo

Daří se i Hyundai, Fordu a Volkswagenu

Nejprodávanějším mini autem byla Hyundai i30 s odbytem 83 aut, následuje Fiat Panda a Kia Picanto. V kategorii malých vozů se za Škodou Fabií a Fordem Fusion umístil Volkswagen Polo, v nižší střední třídě skončily na prvním místě Volkswagen Golf a Kia C´eed se shodným počtem 205 prodaných aut. Za nimi se umístil Ford Focus.

Ve vyšší střední se nejlépe prodávala Škoda Superb (ve skutečnosti ovšem patří do střední třídy, ve statistikách je uvedena mylně) s odbytem 185 aut, následuje Audi A6 a BMW 5. Mezi luxusními vozy vede BMW 7 a mezi sportovními Audi A5. V nabité kategorii velkoprostorových rodinných aut se nejlépe prodávala Škoda Roomster.

:. BMW řady 7 - nejprodávanější luxusní auto v Česku

Reklama

Související témata:

Související články

Deset nových automobilů roku 2009

Ekonomická situace pro většinu výrobců automobilů není jednoduchá, ohlášených novinek jsou ale jako každoročně desítky. Domácí Škoda představí dva nové modely...

Výběr článků

Načítám