Hlavní obsah

Diesely od BMW s ochranou proti špatnému natankování

Novinky, maž

Natankovat do dieselového auta benzín je pořádná nepříjemnost. Zabere to spoustu času i peněz a auto se navíc musí nechat odvézt do servisu. Někteří výrobci dávají do dieselových aut speciální tankovací hrdlo, které zabrání špatnému natankování - má jej v nabídce například Ford. BMW nyní do všech dieselů začalo montovat podobnou ochranu.

Článek

BMW všechny své vznětové modely začal vybavovat ochranou proti natankování nesprávného druhu paliva, a to bez zvýšení prodejní ceny. Jedná se o speciální mechanismus umístěný v tankovacím hrdle palivové nádrže, který znemožní zasunutí tenčí benzínové čerpací pistole do modelu vybaveného naftovým motorem.

Každým rokem zasahuje například německá asistenční služba ADAC u více než 5000 případů, kdy řidiči do svých vozů natankovali nesprávný druh paliva. Nejčastěji je tato chyba zaznamenána u řidičů, kteří často mění auta, a to jak služební vozy nebo například automobily z půjčoven.

Čerpací pistole na naftu má větší průměr než pistole na benzin. Díky tomu je množství případů načerpání nafty do zážehového vozu minimální. Tenčí čerpací pistoli na benzin je ale možné snadno zasunout do hrdla naftového vozu.

Co dělat v případě natankování nesprávného paliva?
Nepanikařte, může se to stát každému. Důležité je nestartovat motor. Nejlépe tedy uděláte, když zavoláte asistenční službu, která automobil naloží a odveze do nejbližšího servisu. Počítejte s částkou zhruba 5000 korun za vyčištění palivové soustavy.V servisu je potřeba nádrž nejen vypustit, ale také ji vyčistit, společně s palivovým vedením a čerpadlem, stejně tak jako vyměnit palivový filtr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám